Francouzská restaurace hotelu Alexandria v Luhačovicích: Chutík v zajetí luxusu

Francouzská restaurace (Foto: Hotel Alexandria)Francouzská restaurace (Foto: Hotel Alexandria)
Francouzská restaurace (Foto: Hotel Alexandria)
Kuchtík Chutík 16. 3. 2012 | Zdroj: Kuchtík Chutík

Nízké ceny tady nehledejte, zato luxus a s ním spojenou maximální profesionalitu a péči o hosty určitě ano. Chutík si zajel na oběd do Francouzské restaurace hotelu Alexandria v Luhačovicích. Odnášel si skvělé, nejen kulinářské zážitky.

Francouzská restaurace patří k hotelu Alexandria, který nabízí na velmi vysoké úrovni ubytování, relaxaci ve skvělém wellnessu, ale také zábavu třeba při tanečních večerech ve vyhlášeném nočním klubu. Chutík ale přišel především škádlit chuťové pohárky, dobře věděl, že to bude něco stát, ale stejně tak věřil, že se dočká věcí jinde nevídaných...

Všimnout si lze například jedinečného interiéru, lustry, zrcadla, obrazy na stěnách, to všechno zaujme a navodí přímo slavnostní rozpoložení už při vstupu. Stejně tak příjemně pohladí nevtíravý pozdrav číšníka, přání dobrého dne i fakt, že Vám jako nikde jinde odloží svrchník.

Stolování je na vysoké úrovni,přímo pastva pro oči, skleničky, příbory, nádobí, vše hodně kvalitní. Když se posadíte, přistane na stole nejen karafa s pitnou vodou, ale z úst číšníka i otázka, jak bude vypadat váš aperitiv....Pro pána volantu Crodino, chuťově výborný nealko aperitiv, pro Chutíka Martini rosso, vychlazené, s citronem, vynikající.

Mezitím vybíráme z přebohatého jídelního lístku. Nelekejte se extra vysokých cen. Například denní nabídka kompletního menu s polévkou, krůtími medailonky s rýží i s desertem za přijatelných 165 korun.

Mimochodem zdejší jídelní a nápojový lístek to je kromě očekávané přepestré směsice lahůdek i jedinečné počtení. Názvy pokrmů jsou dokonale svůdné. Opravdu je namátkou: medový meloun s parmskou šunkou a hoblinami parmazánu. Vývar z hovězí oháňky s kořenovou zeleninou a domácími nudlemi.Marinované srnčí medailonky v rozmarýnu s šípkovou omáčkou a jako dezert třeba čokoládový krém s višněmi v portském víně. To vše jen pro ilustraci, jak bohatá a svůdná umí být čeština i na jídelním lístku.

Dokonale upravený číšník nespěchá, při výběru přináší na stůl coby pozornost podniku vynikající škvarkovou domácí pomazánku s čerstvě upečenými kousky chleba.

Ve Francouzské restauraci dodržujte jednu zásadu. Zásadně nespěchejte, klidně se zaposlouchejte do decentní reprodukované hudby a nechejte se unášet prostředím i poklidem. A vybírejte s citem, je opravdu z čeho.

Tak tedy nejdříve předkrm. Restovaná husí jatýrka s cibulkou a česnekem na bílém víně. Chuťová čidla jdou do pohotovosti... A Chutík mladší si libuje stejně. Švestky nakládané ve valašské slivovici pečené ve slaninovém kabátku. Skvělé a jedinečné.

Polévka? Jednou gulášová a jednou silný slepičí vývar s játrovými knedlíčky. Obě chutné, porce střední, cena 39 korun. Na hitparádě zdejších dobrot není polévka tím top... působí chutně, ale ne výjimečně.

A jsme u hlavního jídla. Mají tu speciální rybí akci. Pak tedy medailonky z candáta, smetanová omáčka z lišek a bramborové dukátky. Chutík mladší chválí vše, ale nejvíce skvělou omáčku. Žádný problém, číšník ihned přináší v misce další porci lahodné omáčky s houbami.

Na druhé straně upraveného stolu grilované steaky z hovězí svíčkové s omáčkou z masitých rajčat a oliv. A k tomu jeden ze zlatých hřebů, který jinde neuvidíte. Steak polévá šikovný číšník přímo před Vámi brandy a flambuje před očima. Maso dostává specifickou chuť, je opravdu vynikající, propečené a flambování dodává zvláštní, příjemný vjem... Pro zajímavost cena – 245 korun.

Flambování se líbí a tak si je zopakujeme. A to v případě vynikajících palačinek s broskví, šlehačkou, oříšky a čokoládou coby desertu. Další jedničkové vysvědčení, oba Chutíkové popravdě řečeno už nemůžou. Porce na závěr byla hodně velká, vypadá to, že zítřek stráví Chutík senior i junior na dietě a ve výrazné pohybové aktivitě, aby nám příliš nepřibrali.

Káva voní ještě teď, jemně našlehané cappuccino i  silné presso korunují dílo.

Jedna věc zaslouží v Alexandrii zvláštní pozornost. Vystupování vrchního číšníka i jeho pomocníka. To je kvalita, která dává právě Francouzské restauraci punc naprosté jedinečnosti. Poradí, vysvětlí, s úsměvem, ale nevtíravostí. Když chcete, dozvíte se řadu jiných zajímavých věcí. Třeba to, že sem pravidelně na Chateaubriand, tedy  dvojitý biftek ze svíčkové pro dva, chodí v doprovodu dámy jeden významný muž, který zcestoval celý svět a tvrdí, že právě tady je úplně nejlepší. A na rozloučenou dostanete i úsměvnou informaci o tom, jak se umí společnost v luxusu jedné z nejhezčích restaurací u nás pěkně rozšoupnout. Pánové a dámy z jedné nejmenované formy tu dokázali objednat, vypít a samozřejmě i zaplatit za jeden večer v nápojích všeho druhu 100 000 korun.

Výtky se ve Francouzské restauraci hledají asi tak dobře jako špendlík v seníku. Paradoxně může být handicapem očividný luxus, který může leckoho odradit v tušení vysokých cen, spíše jde ale o naprosto zbytečný ostych. A tak možná maličkým šrámem při návštěvě Chutíkových byla polévka, vedle ostatních pokrmů přeci jen působila poněkud obyčejněji....

Chutík proto uděluje 4 a půl hvězdičky a hlásí, že byl hodně a hodně spokojen.

Hotel Alexandria ****
Masarykova 567
763 26 Luhačovice

Facebook

Komentáře


Profil

Kuchtík Chutík

O autorovi:

Gurmán, který navštěvuje restaurace, aby nezávisle hodnotil jejich kvalitu.

Kterou restauraci byste chtěli vidět pod jeho drobnohledem? Pošlete mu tip na: kuchtikchutik@zlin.cz