Restaurace U Poutníka v Luhačovicích. Cibulačka jedna radost

Restaurace U Poutníka (Foto: www.upoutnika.cz)Restaurace U Poutníka (Foto: www.upoutnika.cz)
Restaurace U Poutníka (Foto: www.upoutnika.cz)
Kuchtík Chutík 17. 8. 2012 | Zdroj: Kuchtík Chutík

Daleko od hlučícího srpnového lázeňského davu. Ale pro změnu blízko blizoučko velmi frekventované a tudíž také hlučící silnici od Uherského Brodu do největších moravských lázní. Na jejich samém kraji leží nová luhačovická Restaurace U Poutníka. Pohodlně tu zastavíte na parkovišti pár metrů od objektu.

Poněkud svérázně a laškovně zapůsobí v pohodě letního odpoledne omluvný úsměv mladé servírky v tom smyslu, že dovnitř nemůžete, obsluhuje kupodivu jenom venku na zahrádce. Na zahrádce s velmi bytelnými čistými stoly i lavicemi. A také zajímavou otevírací dobou od půl jedenácté do patnácti hodin. Zjevně se tu orientují na rychlé obědy.

"Kuchař už tu není," říká dívenka v ústrety dvěma Chutíkům a nabízí tudíž pouze denní meníčko. Nutno poctivě říci, že půl hodinky před odpolední zavíračkou je třípokrmové menu kompletní. Objednáváme tedy jednotně cibulačku s osmaženým chlebem a nejednotně za prvé smažený vepřový řízek s vařeným bramborem a rajčatovým salátem a dále moravského vrabce s hlávkovým zelím a houskovým knedlíkem. První varianta za 85, druhá o deset korun levněji. A nabízí se i boloňské špagety se sýrem za 65 Kč.

Chutíkovo hodnocení vychází na 3 hvězdičky.

  • pěkná stylová zahrádka
  • plechovkové pivo na stole
  • rozumná cenová hladina
  • vlídná obsluha
  • pouze polední otevírací doba
  • výborná domácí cibulačka

Než bude jídlo na stole, zajímame se o pití, nápojový lístek  nabízí třeba červenou vineu a také točené pivo. V našem případě v touze po osvěžujícím nízkoalkoholovém  kupodivu v plechovce s ovocnou příchutí, což na stole působí poněkud netradičně. Otevři a přelij si sám.

Začínáme zmíněnou cibulačkou, k níž dva hladovci nevhlížejí s obzvláštní důvěrou. Chyba lávky, polévka je i před zavírací hodinou výborná, poctivá, hustá, chutná, výborný dojem možná mírně kazí ne úplně propečený chléb, což je ovšem skutečně maličkost.

Hlavní jídlo je na stole po malé, snesitelné pauze. Nejvíce bodů v duelu Chutík senior-Chutík junior sbírá jednoznačně velmi chutně připravené zelí a jeho značné množství. Knedlík by mohl být nadýchanější, porce masa je psána na 120 gramů, věřme tomu. Celkově se z tohoto jídla dá najíst velmi dobře, určitě to potvrdí ti, kteří chtějí pojíst rychle a podomácky a byli tu před námi.

Řízek nevypadá opticky špatně,ani výborně. Brambory by klidně snesly drobné nazdobení kouskem zeleně, rajčatový salát má velmi chutný nálev, ale mírně vadnoucí rajčata. Chutově není řízek vůbec špatný, jako překvapení je ale pohled na dvě poslední sousta, kde se objevuje tučný výpeček svědčící o tom, že se řízek  možná připravoval  z krkovičky. Celkově jsme se za polévku, teplé vydatné jídlo i nápoje dostali těsně pod 200 korun.

Je jasné, že Restaurace U Poutníka to nemá  v konkurenci zavedených podniků v Luhačovicích na počátku své cesty k jedlíkům lehké, a to má ještě naproti konkurenci v blíže nespecifikované jídelně. Podle našeho názoru jde o docela zdatné vykročení, vyrovnání kroku s těmi, kteří udávají v Luhačovicích tón, ale bude stát ještě docela hodně úsilí.

O autorovi

Kuchtík Chutík

Pozorovatel restaurací ve Zlínském kraji. „Vaří“ své postřehy nikoliv pro gourmety a další experty, ale nabízí svůj obyčejný pohled běžného návštěvníka.

Komentáře


Mail-Info

Zadejte svou e-mailovou adresu

Přihlaste se k odběru aktuálních zpráv:

  

Antispam