Provodovská trnka: na chutě jen brnká

První březnová sobota je jako stvořená pro degustace všeho druhu. V kraji se scházejí milovníci vína, sekané, ale také slivovice. Nápoj, který tu má dlouhatánskou tradici a provází život od narození až po pohřby, uctí v Provodově na Zlínsku tradičním setkáním u slivovice.

Provodovská trnka se koná pošesté, odpoledne se sejdeme jako v předchozích pěti ročnících v místním kulturním domě, aktivně soutěžit se svými vzorky, ale také degustovat a rozhodnout o vítězi, může úplně každý,“ připomíná hlavní organizátor Petr Štěpáník.

Provodov na rozhraní Slovácka a Valašska podle odborníků svým poněkud drsnějším klimatem, ale i složením půdy odpovídá zcela ideálním podmínkám pro pěstování švestek v několika odrůdách. Místní s oblibou říkají, že právě tady potvrzují, že je slivovice nejen destilátem vhodným k různým životním výročím, ale hojně se používá také jako domácí lék proti nejrůznějším onemocněním a drobnějším neduhům.

Mohu potvrdit,“ říká jedenaosmdesátiletý Alois Prachař z Provodova, stále velmi aktivní zemědělec, „slivovice v rozumném množství umí opravdu léčit. A v nerozumném právě naopak,“ dodává senior.

Do soutěže přijímají pořadatelé čiré tekutiny o objemu 0,5 litru bez etiket, „po zakoupení koštovacího lístku se hlasování může zúčastnit i ten, kdo svoji slivovici do soutěže nepřinese,“ vysvětluje jednu z hodnotitelských nuancí Petr Štěpáník.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x