Léto budiž pochváleno: čas domácích vín a destilátů je tady

Meruňky, třešně, višně, rybíz, angrešt, ale také špendlíky, letní jablka, ostružiny, maliny či domácí borůvky. Léto je tu, čas dozrávání taky. A rovněž výroby domácích nápojů, které zažívají nebývalou renesanci.

Nasbíral jsem asi 100 kilo třešní, byla to pořádná fuška, mají ale letos úplně skvělou cukernatost, takže na výrobu domácího vína ani pálenky nepotřebuju příliš cukru, už se těším, jak pozvu přátele,“ říká s jiskrou v oku Štěpán Uhlík z Žeranovic na Zlínsku.

Na Slovácku pro změnu nastal čas sběru meruněk. „Ano, správně, sběru. Trháme v sadu jen minimálně, stromy jsou obsypané, lámou se větve, je to docela nebezpečné, jde už o starší stromy. A tak první rané odrůdy s vnuky otřepeme a poputují do beček, v pálenici pak z letních kvasů vypálíme lahodnou kořalku,“ popisuje Ludmila Čechová.

Je až k nevíře, z čeho všeho se dá vyrábět víno, letní ovoce je jasné, ale třeba víno z chleba, rajčat či instantní kávy vzbuzuje zasloužený údiv, přesto jde podle znalců o osvěžující chuťové unikátní nápoje.

Na Valašsku i na Slovácku lidé sledují pečlivě poslední vývoj na stromech i ve vinicích. Právě teď je potřeba stříkat vinohrad, rozhoduje se o budoucí úrodě. „Zatím je dobrá, ale pozor při ošetření vinice, nesplést se, záleží na přesném dávkování i výběru správného postřiku“ upozorňuje Josef Němec z Archlebova, který se vinohradu věnuje od dětství, letos už to bude 70 let.

Víno z kávy, rajčat, bezinek nebo chlebových kůrek? Já mám raději to z hroznů, ale proti podobným pokusům nemám vůbec nic,“ usmívá se právě osmdesátiletý odborník.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x