31 nejen silvestrovských receptů…a všechny ve verších

Že k příjemně strávenému Silvestru patří nejen bublinky k půlnočnímu přípitku, ale také dobré jídlo, o tom jistě není sporu. A že je doménou posledního dne roku také vtip a humor, o tom rovněž nikdo nepochybuje. Když se tyhle atributy spojí, musí vyjít Silvestr na jedničku.

Se svou troškou do silvestrovského mlýna přichází velmi originálně Zlíňan Jaroslav Juříček. Svojí profesí je devětačtyřicetiletý muž prodavačem, ale jeho kuchařské kvality jsou známy početnému okruhu jeho přátel. Pro ně vaří rád, chutně, originálně a také, což je úžasné, ve verších.

Pro radost sobě i zmíněným kamarádům vydal jedinečnou kuchařku s jedenatřiceti recepty. Obdivovat můžete třeba názvy pochoutek. Jen namátkou: Plněný bůček pražského kostlivce, Švédská trojka (losos, vejce, omáčka), Mleté maso Lulu z Honolulu, anebo Párková nohavica se sýrem.

Recepty hledá mistr kuchařského umění třeba v časopisech, pokaždé ale upraví a hlavně zveršuje. Veršům nechybí osobitý humor, jednoduchost, vtip i peprnější výrazy, jimiž Juříček rád hýří i ve společnosti. Na literární cenu to zřejmě nebude, zato na Řád zlaté vařečky klidně. Pokaždé totiž při dodržení veršované receptury dospějete k vynikající pohcoutce, která zpříjemní nejen poslední den roku.

Jen malé ukázky mohou lákat a ilustrovat, že pan Jaroslav vaří s chutí i gustem a v pohodě patřící k poslednmu dni roku:

… pak křupavý zlatý bůček
na talířek vyndáme,
salátkem ho obložíme
a už blahem chrochátme.

anebo:

Poprosíme pěkně krávu,
ať nám dá kus zadního.
Na kostky jej nakrájíme
do pokrmu dnešního. 

 

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x