Hmyz se dnes v Kroměříži ochutnávat nebude

KROMĚŘÍŽ – Neobvyklá gurmánská akce se měla konat dnes večer v kroměřížské restauraci Radniční sklípek. Delikatesy z hmyzu ale budou moci lidé ochutnat až na konci května, informoval server Zlin.cz majitel Radničního sklípku Filip Janda.

Akce se má konat až 30. května, protože na straně dodavatele nastaly nečekané technické komplikace.

Bohužel část hmyzu chovaná na farmě v České republice nepřežila velké výkyvy teplot, takže bychom neměli dostatek surovin na přípravu všech jídel,“ vysvětlil Janda. Využít další hmyzí farmu v Německu zase nebylo možné proto, že o Velikonocích je provoz na ní značně omezen.

Připravit Moravákům gurmánský zážitek a tabuli s pětichodovým  menu, v níž nechybí cvrčci, červi nebo potemníci, se rozhodli v Radničním sklípku vůbec poprvé.

Jsme inovátoři a rádi se pouštíme do nových neotřelých věcí,“ svěřil se majitel restaurace. Na hmyzí hody si pozvali specialistu z Opavy, kuchaře Honzu Pařízka, který měl návštěvníkům tyto netradiční speciality víc přiblížit.

Menu bude připraveno pro hmyzí začátečníky, to znamená, že nejdříve budeme servírovat pokrmy, kdy hmyz takřka nebude vidět a postupně se stane hlavní součástí pokrmu,“ uvedl Pařízek. Jídla budou připravena ze tří druhů hmyzu – moučného červa, potemníka brazilského a cvrčka stepního.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x