Valašsko hostí Karlovský gastrofestival

VELKÉ KARLOVICE - Tradiční ochutnávky regionálních specialit, mezinárodní farmářský trh, soutěž frgálů, zážitkové galavečeře a kuchařské show, ale také třeba frgálovou manufakturu s možností vidět i zkusit si výrobu frgálů, novou soutěž o nejlepší klobásu a doprovodné akce pro děti i dospělé: to vše nabídne v sobotu a neděli Karlovský gastrofestival ve Velkých Karlovicích. Serveru Zlin.cz to řekla mluvčí Resortu Valachy Martina Žáčková.

Tradiční svátek jídla se na Valašsku koná už pošesté. „Vedle nové soutěže o nejlepší klobásu je letošní novinkou další rozšíření počtu gastro zastávek, na nichž mohou návštěvníci při Gastro tour ochutnávat regionální speciality a nakupovat krajové produkty. Celkem nabídneme 14 zastávek s šesti desítkami stánků na 3,5 kilometrech, což přinese bohatý výběr a spoustu zážitků. I letos je vstup na gastrofestival zdarma, zpoplatněny jsou jen vybrané doprovodné programy,“ upřesnil ředitel Karlovského gastrofestivalu a pořádajícího Resortu Valachy Tomáš Blabla.

Návštěvníci se mohou těšit na řadu pochutin v čele s kyselicí, haluškami či švestkovými knedlíky, jinde budou servírovat jehněčí, ryby, králíka i zvěřinu (kančí, dančí i jelení) v různých úpravách, nebudou chybět ryby, pokrmy z dýně, zabíjačka, dobroty z udírny či regionální piva včetně produktů nového místního Karlovského minipivovaru. K zajímavostem patří například kohoutí vývar, kohout na víně, šneci na hráškové brázdě, králík na černo, mátové palačinky, maková zmrzlina, valašské pudláky nebo boršč, vareniky, pelmeně a další speciality ukrajinské kuchyně.

Na jedné z gastro zastávek bude mezinárodní farmářský trh s čtyřmi desítkami stánků s nabídkou i ochutnávkou produktů z Valašska, Slovenska a dalších zemí, od frgálů, sýrů a uzeniny přes produkty z medu, domácí paštiky, husí játra, sladké i slané pečivo, oleje, mošty až po maďarské klobásy, sýry a piva, vietnamskou kávu, novozélandskou sůl a další dobroty.

Údolí Léskové se všemi gastro zastávkami se dá projít po cyklostezce Bečva, hosté se mohou svézt i vláčkem, koňským povozem a historickým autobusem. Děti do 14 let mají vláček a bus zdarma.

„Velkým lákadlem doprovodných programů bude frgálová manufaktura v Gril srubu Razula, kde si děti i dospělí mohou vyzkoušet výrobu a vlastnoručně vyrobený frgál si odvézt s sebou domů,“ doplnila Žáčková. Velmi oblíbená a hojně navštěvovaná je i soutěž o nejlepší frgál, která se uskuteční v neděli u Spa hotelu Lanterna. Nejlepší frgály vyhodnotí porota, veřejnost může ochutnávat a rozhodne o vítězi přidané kategorie kuriózních a jiných koláčů.

Kuchařské show přinesou tipy milovníkům vaření (představí se například Markéta Hrubešová či tým zámku Napajedla), s barmany si lidé budou moci zkusit namíchat drink a nebude chybět ani zábava pro děti.

Stejně jako v minulých letech budou moci hosté ochutnat také speciality šéfkuchaře ověnčeného michelinskou hvězdou. Gastrofestival letos přivítá jednoho z dvojice českých držitelů michelinské hvězdy Romana Pauluse. Ten během hostování v hotelu Lanterna připraví sobotní Michelinskou galavečeři a v neděli Michelinský oběd.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x