Karlovský gastrofestival navštívilo 40 tisíc lidí, prodaly se tisíce frgálů

VELKÉ KARLOVICE – Rekordních 40 tisíc: tolik lidí podle oficiálního měření návštěvnosti zavítalo na sedmý Karlovský gastrofestival, který se konal 2. až 4. října ve valašských Velkých Karlovicích. Server Zlin.cz o tom informovala mluvčí Resortu Valachy Martina Žáčková.

Počet návštěvníků se v porovnání s loňskem zvýšil o 11 tisíc lidí, tedy o třetinu. Výrazně přitom přibylo hostů ze Slovenska.

Na gastrofestivalu se nevybírá vstupné, návštěvnost karlovického údolí Léskové tak byla letos již podruhé zjišťována speciálním měřením s pomocí statistických koeficientů.

„Analýza potvrdila údaj, který jsme po víkendovém náporu víceméně očekávali. Letošní návštěvnost výrazně ovlivnilo krásné slunečné počasí. Ještě nikdy se nestalo, aby takové panovalo po oba víkendové dny. I když údolí Léskové takřka praskalo ve švech, byli jsme na to připraveni a těší nás, že se podařilo nápor hostů organizačně zvládnout a nezaznamenali jsme žádný problém v dopravě ani parkování,“ uvedl Tomáš Blabla, ředitel Karlovského gastrofestivalu i místního Resortu Valachy, který je hlavním pořadatelem akce. Na její organizaci se letos podle něj podílelo 350 lidí.

„Pro příští rok bude nezbytné zvláště farmářský trh roztáhnout na větší vzdálenost, abychom více rozložili zájem lidí. A rádi bychom akci rozšířili o další lokální restaurace či penziony, což pomůže uspokojit rostoucí nároky návštěvníků,“ dodal Blabla.

Podle analýzy přijelo nejvíc návštěvníků z Moravskoslezského kraje. Na druhém místě je Zlínský kraj. „Zajímavostí je skokový nárůst Slováků. V porovnání s rokem 2014 se jejich počet zdvojnásobil, tvořili letos už 17 procent návštěvníků. Mají to k nám blízko, navíc je pro ně výhodný současný kurz eura vůči koruně,“ komentoval to šéf Resortu Valachy.

Karlovský gastrofestival během víkendu nabízel ochutnávky specialit na 12 gastro zastávkách rozesetých v údolí Léskové, mezi nimiž se hosté mohli projít po cyklostezce Bečva nebo se svézt vláčky, autobusy či koňskými povozy. Pro místní provozovatele hotelů a penzionů je gastrofestival nejen příležitostí k vytížení ubytovacích a stravovacích kapacit v okrajové turistické sezóně, ale současně možností prezentovat se potenciálním novým návštěvníkům. O gastrofestivalovém víkendu byly vyprodány všechny ubytovací kapacity v údolí Léskové a plno měla i drtivá většina dalších ubytovacích zařízení ve spádové oblasti 20 kilometrů.

V nabídce specialit byly zastoupeny tradiční i méně známé valašské speciality – od polévky kyselice či frgálů až po zvěřinu či jehněčí pokrmy. Na trhu mohli návštěvníci zakoupit v pěti desítkách stánků řadu regionálních produktů, zpestřením byla účast producentů z Maďarska, kteří přijeli již počtvrté.

„Největší zájem byl samozřejmě o valašské frgály, které nabízela jak naše vlastní pekárna, tak i další dvě pekařství z regionu. Za víkend se tu prodaly přes čtyři tisíce frgálů. Velký zájem byl i o doprovodný program v podobě frgálové manufaktury, kde si děti i dospělí mohli vyzkoušet výrobu a upéct si vlastní frgál. Ohlas manufaktury nás přivedl na myšlenku nabízet tyto kurzy pečení frgálů i jindy během roku. Už jsme je začali nabízet firmám jako neobvyklý teambuilding a chceme je nabídnout i zájemcům z řad veřejnosti,“ dodal Blabla.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x