Valašskomeziříčská nemocnice má novou kuchyň za 34 milionů korun

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Nemocnice Valašské Meziříčí slavnostně otevřela nově zrekonstruovaný stravovací provoz. Server Zlin.cz o tom informovala mluvčí města Renata Votrubová.

Investice do stavebních úprav a nových technologií si vyžádala téměř 34 milionů korun. Zhruba 18 milionů zaplatilo město Valašské Meziříčí, které je majitelem budov nemocnice.

„Nový systém výroby, rozdělování a expedice stravy zvyšuje komfort i hygienickou úroveň stravování pacientů. Díky rekonstrukci stravovacího provozu je nyní zajištěna vysoká kvalita jídel. Jsem přesvědčen, že nový stravovací provoz přispěje k většímu pohodlí pacientů a že spokojeni budou lékaři, sestry a ostatní zaměstnanci nemocnice,“ řekl předseda představenstva Nemocnice Valašské Meziříčí Martin Hrabovský.

Hlavním důvodem kompletní rekonstrukce byl fakt, že stravovací provoz nevyhovoval potřebám jak technologickým, tak i hygienickým a gastro-technologie byla zastaralá. Kuchyně od svého otevření v 70. letech procházela jen menšími opravami, například výměnou jednotlivých dosluhujících dílů.

„Díky šestiměsíční rekonstrukci jsme docílili optimalizace skladovacích ploch, včetně ploch pro instalaci technologie pro plnění a mytí tabletů na stravu. Zatímco dosud tvořila varnu jedna místnost, nyní je vše rozděleno do několika menších, stavebně oddělených prostor. Byla zde nainstalována kompletně nová vzduchotechnika a přípravny stravy byly vybaveny novým nerezovým nábytkem, chladící technikou a stroji pro dynamickou přípravu surovin,“ sdělil Hrabovský.

Stravovací provoz je nyní vybaven moderními zařízeními, jako jsou konvektomaty  a multifunkční pánve. Tyto novinky nahradily klasické kotle a pánve. Jejich předností je mnohem rychlejší start varného procesu a nižší provozní náklady na přípravu stravy. Součástí rekonstrukce stravovacího provozu byly také venkovní stavební úpravy pláště budovy včetně zateplení a stavby evakuačního výtahu.

Nová jídelna má kapacitu pro 60 osob, stravovací provoz je schopen produkovat až 450 porcí jídel během jedné směny. To plně pokryje denní potřebu nemocnice, která je zhruba 320 klasických jídel, 60 diabetických a 70 dietních. Za plného provozu jídelny bude na výběr ze tří jídel s předchozím objednáním, polévka a saláty. Úplně nový je systém distribuce jídel pacientům, kdy jednotlivé porce jsou naservírovány do tabletů již v kuchyni a pak jsou převáženy v termoizolačních obalech na jednotlivá oddělení.

Rekonstrukce si vyžádala dočasné uzavření stravovacích prostor. Jídlo pro pacienty se po dobu stavby chystalo v náhradních prostorech v kuchyni bývalého Středního odborného učiliště zemědělského ve Valašském Meziříčí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x