Regionální potravinou je letos kysaná smetana i pohanka se zelím

Stejně jako v minulých letech se i letos uděloval certifikát Regionální potravina. V letošním ročníku získaly certifikát uzeniny, mléčné výrobky, pečivo nebo sušené švestky. Mezi nimi je i kysaná smetana z Valašského Meziříčí nebo pohanka s kysaným zelím z Holešova. O svých výrobcích nám povídala Petra Rusková z Mlékárny Valašské Meziříčí a Marcel Pospíšil z Jospo Holešov.

Odkud pochází suroviny vašich výrobků?

Petra Rusková: Většina surovin potřebných pro naši kysanou smetanu je z České republiky, pouze smetanové kultury bereme ze zahraničí. Mléko použité pro výrobu smetany je většinou z našeho regionu.

Marcel Pospíšil: Hlavní surovinou jídla, se kterým jsme vyhráli Regionální potravinu, je pohanka. Ta se v minulosti hodně používala v kuchyni, dnes už o ní slyšíme méně, a to je škoda. Na rozdíl od obilovin neobsahuje lepek, a je proto vhodná i pro alergiky. Navíc je zdrojem minerálů a vitamínů, je zdravá a lehce stravitelná. Původně pohanka pochází z Ruska, k nám se dostala na přelomu 12. století. Od té doby se ale hojně pěstuje i v Čechách, především na Valašsku. Pro naše výrobky nakupujeme pohanku například ze mlýna v Kelči.

Jakou roli u vás hraje historie výroby?

PR: Mléko a mléčné výrobky neodmyslitelně patří k Valašsku. Také náš podnik založil spolek chovatelů dobytka v roce 1936. Na začátku se tu zpracovávalo 500 litrů mléka denně, pak 25 000 litrů a dnes je to asi 100 000 litrů. Po celou tu dobu se tu ale držela vysoká kvalita výrobků.

MP: Řeznictví, výroba uzenin a s tím spojená i výroba hotových jídel je v naší rodině již třetí generaci. Dědeček byl řezník, tatínek na jeho tradici navázal a já v ní plynule pokračuji. Naší největší výhodou je práce přímo pro spotřebitele – nejsme v řetězcích ani velkoobchodech, takže máme přímou zpětnou vazbu od našich zákazníků. Těší nás, že jejich počet stále roste, a to je největší známkou kvality. 

Kolik výrobků projde vaší výrobou? 

PR: Denně zpracujeme asi 100 000 litrů mléka, a to po 365 dní v roce. U smetany proces probíhá tak, že se mléko pasterizuje, homogenizuje a přidává se do něj smetana, aby mělo dostatek tuku. Pak se přidává smetanová kultura a směs se nechá po určitou dobu zrát ve výrobních tancích. 

MP: Měsíčně vyrábíme kolem 90 tisíc hotových jídel. Kromě toho děláme i studenou kuchyni, rauty, catering. Pracuje u nás 90 lidí, takže jsme poměrně významnými regionálními zaměstnavateli.

Jaký je podíl ruční práce?

PR: U nás je podíl ruční práce naprosto minimální.  Aby byla kysaná smetana v takové kvalitě, v jaké ji dodáváme, musí celý výrobní proces, již od přečerpání mléka z cisterny do skladovacích tanků, probíhat v uzavřeném a vydezinfikovaném prostředí. Každý zásah lidské ruky totiž potenciálně zvyšuje riziko kontaminace. Odečteme-li obsluhu plnícího zařízení, pak probíhá výroba téměř bez přičinění lidské ruky.

MP: U nás je to celé o ruční práci. Strojově je sice možné v našem oboru vyrábět, ale jedná se spíš o balení výrobků, chlazení nebo vážení. Pokrmy samotné se ale samozřejmě dělají ručně.

Je důležité, aby lidé kupovali regionální výrobky?

PR: Kvalita českých potravin je naprosto srovnatelná s výrobky zahraničního původu, většinou je předčí. Navíc je potřeba si uvědomit, že nákupem české potraviny podporujeme české farmáře nebo výrobce a ne ty za hranicemi naší země. Abychom dělali našemu regionu reklamu po celém Česku, je na všech našich výrobcích označení „Z Valašska“.

MP: Věříme, že každý český výrobce má zájem na tom, aby spotřebitel kupoval jeho výrobky. Jen díky tomu budeme schopni zachovat zemědělství v Čechách a udržet i zpracovatelský průmysl. Bez tohoto významného odvětví bychom se totiž neobešli.

Oceněné výrobky:

Kysaná smetana z Valašska

Kysaná smetana z Valašska má 15% tuku, vyrábí se z větší části z mléka z našeho regionu. Je skvělou ingrediencí do kuchyně a oblíbili si ji lidé po celé republice.

Pohanka s kysaným zelím a brynzou

Pohanka se zelím a brynzou je chlazený hotový výrobek. Receptura patří ke krajovým lidovým jídlům, která se ve Zlínském kraji vaří od nepaměti. Pohanka je pěstována přímo ve Zlínském kraji a to  tradičně. Svou typickou charakteristikou patří i v dnešní době k vyhledávaným jídlům.

Medailonky výrobců:

Mlékárna Valašské Meziříčí, s. r. o.

Roku 1992 privatizací Beskydských mlékáren vznikla Mlékárna Valašské Meziříčí, spol. s r.o. Současný výrobní program tvoří: smetanové jogurty, polotučné ovocné jogurty, nízkotučné ovocné jogurty, kysané výrobky, BIO jogurty a další. Výrobky z Mlékárny Valašské Meziříčí jsou u zákazníků oblíbené především pro jejich vysokou kvalitu a lahodnou chuť.

Jospo, a. s.

Jospo a.s., Holešov je společnost, která dodává na trh jídla jak balená chlazená (jednoporcová), tak hotová teplá do závodního stravování ve Zlínském kraji. Mimo tyto hlavní činnosti se zabývá provozováním restaurací 9evítka ve Zlíně a Zámecké restauraci v Holešově. Firma připravuje také catering pro každou příležitost a klade silný důraz na individuální přístup k zákazníkovi a jeho potřebám.

Fotogalerie

run_function(‚hash‘,’fotogalerie-zlin-cz-list‘,’31301′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚1246‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚31301‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’fotogalerie-zlin-cz-list‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x