U zlínského zámku zažijí lidé středověk na vlastní kůži

ZLÍN - Ve Zlíně se uskuteční první ročník rodinné zážitkové akce Žijeme středověkem! Program připomínající dávné středověké jarmarky se koná v sobotu 17. září od 9:00 do 15:00 v parku u zlínského zámku, sdělil serveru Zlin.cz Zdeněk Urbanovský z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

Zážitkový jarmark představí někdejší řemesla – kovářství, nožířství, pletení košíků nebo zpracování vlny. K vidění budou ukázky dobového odívání, k ochutnání jídla podle středověkých receptur, k zábavě středověké deskové hry. Děti se mohou těšit na workshop tvoření ze slámy a kvíz o zlínském hradě.

Středověká řemesla naživo

Jak v minulosti vypadalo třeba zpracování vlny? Návštěvníci uvidí česání vlny, předení na vřeténku, plstění, tkaní na lucetu, karetkách a hřebenovém stávku a síťování. Na prodej budou výrobky z vlny, ale také klobouky nošené příznivci oživlé historie. Pletení košíků předvede Hana Špalková, která je členkou Sdružení lidových řemeslníků a výrobců. A návštěvníci si budou moci sami něco uplést.

Jaké střihy používali středověcí krejčí a švadleny? Posoudí lidé sami. K vidění i vyzkoušení budou oděvy od spodního prádla až po oděvy svrchní, pokrývky hlavy a nezbytné doplňky. Krásné dřevěné hračky nabídne Libor Jurčík, člen Sdružení lidových řemeslníků a výrobců. Předvede také zdobení zakuřovaného dřeva.

Středověké deskové hry přiveze archeolog Pavel Moš, který hry vyrábí podle archeologických nálezů a iluminací. Jeho nejstarší hry vychází z období Vikingů, ty nejmladší se hrály během třicetileté války. Děti si vyzkouší tvoření ze slámy a budou luštit kvíz o tajemném zlínském hradě.

Vzácným hostem programu bude rodina kovářů Arrigos, která se zabývá kovářskou, nožířskou a šperkařskou výrobou, zpracováním horniny zvané švartna, kostí a paroží. Jejich výrobky jsou replikami nálezů od doby železné po středověk.
Přímo na místě bude středověká kuchyně vařit v kotlíku takzvané „vaření“, čili jídlo, které jedla například hradní posádka. Budou se vařit a podávat kroupy se zelím a uzeným masem a další jídla připravované podle původních receptur, například masové koláče, syrné šišky, lék na trudomyslnost podle Hidegardy von Binken a jiné pochoutky.

Poznávání všemi smysly

Lahůdky bude připravovat Jana Gazdošová, která patří k hlavním garantům středověkého programu. „K zájmu o historii jsem se dostala před šesti lety, kdy jsme s dcerou působily ve skupině historického šermu. Začala jsem si dohledávat informace, podrobně prohlížet iluminace v manuskriptech. Postupem času jsem ale zjistila, že mi nestačí pouze vystupovat a šít kostýmy. Chtěla jsem se s ostatními podělit o své nabité informace ohledně technik zpracování kostýmů, účesů, zavití hlavy a poslední dobou také o vaření. A tak se stalo, že jsme letos s archeologem Pavlem Mošem uspořádali workshop. Založili jsme spolek Krčma u veselé hostinské, a teď se pokoušíme s podobnými nadšenci předvádět trochu jinou historii. Tu pravou. A věřím tomu, že budeme každým dalším rokem ještě lepší a věrohodnější,“ řekla Jana Gazdošová.

„Je skvělé, že se podařilo propojit komunitu nadšenců, kteří se baví středověkem a mají chuť své umění a znalosti předvést veřejnosti. O středověké historii se toho mohou malí i velcí návštěvníci nejvíce dozvědět právě takovou živou formou,“ dodala Věra Stojarová, organizátorka akce.

Ne náhodou se program koná u zlínského zámku, ten je totiž nejstarší dochovanou stavbou ve Zlíně a již v době středověku na jeho místě stávala malá gotická tvrz.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x