Je libo bůček light? Aneb zabíjačka trochu jinak

KLEČŮVKA - Zabíjaček klasických moravských často třeba dvousetkilových pašíků velmi rychle ubývá. Ale v oboru se dějí i věci jinak zajímavé. Třeba to, když mají rozlučku čuníci plemene mangalica, což je prase původně vyšlechtěné v Uhrách a dodnes velmi oblíbené například k výrobě uheráku nebo pravých čabajek.

U nás se chová velmi sporadicky, zabíjačka dvou osmdesátikilových vepříků v Klečůvce u Doležalů tak byla zajímavou událostí.

Unikátní je to, že tato zvířata na rozdíl od moravských „bratranců a sestřenic“ mají hustou srst téměř jako ovce. „Musí se dát pořádný pozor při spařování,“ připomíná mistr řezník Karel Pilčík.

Zato mají díky pastvě jedinečné maso a zdravý cholesterol, říkáme tomu bůček lihgt,“ směje se chovatel Josef Doležal.

Jinak jsou ale produkty podobně skvělé jako u obyčejného čuníka a nálada jako vždy při podobné příjemné sešlosti přátel výborná.

Fotogalerie Zlin.cz to napovídá

Fotogalerie

run_function(‚hash‘,’fotogalerie-zlin-cz-list‘,’40178′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚1346‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚40178‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’fotogalerie-zlin-cz-list‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

 

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x