„Vánoce jsou záležitostí docela drahou a tak hledět na ušetřených pár stovek zrovna v tomto směru se mi nějak nezdá. Jako kluk z dědiny jsem měl vždycky stavovskou čest mít stromek díky lesákům přímo z porostů, poslední dobou ho kupuji u obchodního centra. Jsou pěkné, provoní celý obývák, a v tom vánočním utrácení tu tisícovku prostě přežiju,“ říká při nákupu krásné jedle pan Josef z Rackové.
Ale ten, kdo potřebuje, určitě dokáže ušetřit. „U nás v Bohuslavicích u Zlína budeme připravovat stromky z prořezávek z obecního lesa, pěkný se dá pořídit i za dvě stovky,“ nabízí kvalitu i slušnou smrčkovou cenu Martin Trčka, tamní hajný.
U jednoho ze zlínských obchodních center vládne převážně jedlím, ale také borovicím a smrkům Martin Juřica.
„Zájem o stromky je značný, pořád mi vozí nové. Ceny se pohybují ode dvou stovek za nejmenší smrčky až po osmnáct set za vysoké jedle. Troufnu si říci, že lidé v tomto směru nešetří, pěkný stromek je výborná vizitka. Přitom je zajímavé, že ceny největších jedlí od loňska poklesly o tři i čtyři stovky,“ říká muž, který obdivuhodně na dva až tři týdny vymění práci slévače za prodavače stromků.
„Víte na slévárně si nemáte s kým popovídat, tady ano. Dělám to moc rád, třebaže musím spát v buňce, hlídat i v noci a v chladu prodávat celých dvanáct hodin každý den včetně sobot a nedělí. Prostě si vezmu dovolenou a je to pochopitelně i hezký přivýdělek.“