Kapří nebe dokořán. Vánoce mohou začít

Foto: Zlin.czFoto: Zlin.cz
Foto: Zlin.cz
Co se děje 23. 12. 2016 | Autor: Jan Čada

ZLÍN - "Rukama mi prošlo kolem dvou tun kaprů. Jejich odchod na onen svět bývá bezbolestný, žádný strach," povídá u kádí na zlínském náměstí Václav Čečka, který je tu nabízí sedmým rokem. 23. navečer končí sedmidenní šichta a taky zkušený "zabiják" se může těšit na své Vánoce.

Počasí letos prodejcům přálo. "Bylo to opravdu tak akorát, rozumná zima, tak nějak to má být. Náladu má většina lidí dobrou, peněz asi dost, ale protože je konkurence na mnoha místech, tak si myslím, že jsme tady na náměstí prodali o maličko méně než loni," říká zkušený znalec věcí předvánočních, který ryby chystá a kolegové je pak prodávají.

Ceny jsou letos zhruba v intencích loňského roku. "Zájem byl rozhodně o porcování, hlavně o půlky," přibližuje trendy pan Čečka.

Lidi podle všeho čím dál méně baví nosit kapra živého domů, pak jej zabít a teprve zbavovat šupin a porcovat.

Mimochodem pořídit si něco tak klasického jako je kapr, je věcí cti pro zhruba devadesát procent Čechů. Žádná láce to ale není. Kilo výběru, tedy kapra nad dvě kila dvacet, 97 korun. Půlený stojí 170 za kilogram.

"Nás bude i s mladými u stolu deset, rychle jsem přiběhl přikoupit ještě jednoho tříkilového macka, Vánoce jsou Vánoce," ukazuje živého kapra Zlíňan Jiří Prokop.

Sedmidenní pokaždé dvanáctihodinovou pracovní šichtu pomalu končí i prodejce Václav Čečka. "Na Štědrý večer se samozřejmě těším, kapr tam tedy chybět nesmí, bude se připravovat klasicky, smažený, tak to má být."

 

Mohlo by vás zajímat

Komentáře


Mail-Info

Zadejte svou e-mailovou adresu

Přihlaste se k odběru aktuálních zpráv:

  

Antispam