Slivovice se mnou mluví, říká šampion ze Slovácka Josef Niesner

Ivo Frolec, Josef Niesner a Jiří Severin (Foto: Muzeum lidových pálenic)Ivo Frolec, Josef Niesner a Jiří Severin (Foto: Muzeum lidových pálenic)
Ivo Frolec, Josef Niesner a Jiří Severin (Foto: Muzeum lidových pálenic)
Gastronomie 2. 4. 2017 | Zdroj: Redakce

VLČNOV - Josef Niesner ze Salaše na Slovácku se věnuje pálení slivovice pětadvacet let a pravidelně se umisťuje na stupních vítězů na koštech pálenek. Podle něj se tak neděje náhodou. Pěstitel, který uspěje opakovaně, má totiž znalosti a zkušenosti, díky nimž se vyhne chybám, řekl Niesner serveru Zlin.cz.

Niesner již uspěl se svou slivovicí na řadě soutěží v regionu. Třešničkou na dortu byla výhra na loňském třetím slováckém koštu. Vítězná pálenka z durancie se v těchto dnech stala součástí Archivu chuťového poselství příštím generacím v Muzeu lidových pálenic ve Vlčnově. Doplnila tak destiláty od vítěze z roku 2012 Josefa Urbánka z Bojkovic a z roku 2014 od Stanislava Radocha z Ostrožské Lhoty.

"Bylo to v těžkém období, kdy jsem se potýkal s nemocí. Dal jsem si obzvlášť záležet," vzpomínal Niesner na dobu, kdy vznikala vítězná slivovice. Její základ tvořily durancie, které sám vypěstoval. O jeho vztahu ke slivovici vypovídá i to, že ji podle svých slov nevyrábí, ale tvoří. "O všech slivovicích si vedu záznamy, každá má rodný list, abych se vyvaroval příště chyb," poznamenal Niesner.

Základem pro dobrou pálenku je podle něj pečlivá volba ovoce. Pozornost a zkušenosti ale podle pěstitele vyžaduje celý proces "tvorby". "Není tajemstvím, že slivovice s námi komunikuje. Říká nám, co máme dělat. Třeba, když na začátku nadává, když je rozbouřená, musíme vědět, jestli je to správné nebo ne," mínil Niesner. Podle něj by pěstitel neměl především nic uspěchat.

"V rychlosti není úspěch, u slivovice nic neuspěcháte. Druzí se snaží v první fázi proces fermentace (kvašení) urychlit maximálním způsobem, já ho brzdím tak, aby byl co nejdelší. V tom tkví základní tajemství slivovice," dodal Niesner. Další zákonitosti své metody prozrazovat nechtěl, neboť i mezi pěstiteli panuje konkurence, zejména na zmíněných koštech. Opakovaná umístění na předních příčkách jsou podle Niesnera známkou kvality.

"Pokud se ale pěstitel jednou umístí na prvním místě a v dalších pěti letech je někde vzadu, znamená to, že něco není v pořádku, že to první místo bylo náhodné," uvedl Niesner. Slivovice je pro něj především koníček a hra s přírodou. "Je férová, protože příroda není podrazák. Akorát já někdy udělám nějakou blbost, za kterou mě ale příroda nijak nepokutuje. Jen mi naznačí, že příště se mám chovat jinak. Je to nekonečný vzájemný souboj," uzavřel s úsměvem Niesner.

Muzeum lidových pálenic, kde jsou vzorky vítězných pálenek ze slováckého koštu uloženy, nabízí i asi 50 nejrůznějších destilačních přístrojů a systémů. Většinou fungovaly jako černé domácí pálenice. Muzeum je ve všední dny otevřené po předchozím objednání na číslech 733 621 063 a 733 621 054, o víkendech je otevřeno od 13:00 do 17:00 bez nutnosti objednávky.

Komentáře


Mail-Info

Zadejte svou e-mailovou adresu

Přihlaste se k odběru aktuálních zpráv:

  

Antispam