Zlínská pálenice se předává z otce na syna už pět generací, v provozu je téměř jedno století

Foto: Firemní partnerFoto: Firemní partner
Foto: Firemní partner
Gastronomie 8. 4. 2017 | Zdroj: Redakce

ZLÍN - Navrátilova pálenica je ve Zlíně pojem, funguje už 95 let. Celé ty roky se v něm věnovali pěstitelskému pálení. Teď se ale museli přizpůsobit novým trendům ve společnosti. Dochází nejenom k postupné generační obměně, ale mění se i způsob podnikání. Otec Radek Navrátil a jeho dva synové Adam a David se pustili do nového projektu. Více se dozvíte v článku, který vznikl pro magazín Firemní partner.

Navrátilovu pálenici založil v roce 1922 František Navrátil, praděda Radka Navrátila. "Byl to především zemědělec, takový ten pracovitý. Přes zimu moc práce nebylo, půda byla zmrzlá, dřevo dávno naštípané, ovoce sklizené a tak padesátiletý František přemýšlel, co s dlouhými zimními večery," popisoval Radek Navrátil vznik pálenice, kterou jeho praděd postavil na zahradě. Od té doby nebyla zima, kdy by Navrátilovi nepálili.

Pálenice byla vždy čistě rodinným podnikem. František a jeho syn Raimund zpracovávali nejprve své ovoce, později začali pálit i pro ostatní zájemce. Podnik po dědovi Radka Navrátila Raimundovi přebral jeho otec Rajmund a po něm Radek Navrátil se svými syny, kteří jsou tak již pátou generací provozovatelů zlínské pálenice.

Její provoz nezastavila ani válka, po roce 1948 ale neunikla pozornosti komunistů. Pálenici znárodnili a přiřadili pod národní podnik Sloko Uherské Hradiště, Slovácké konzervárny a lihovary. Podle Radka Navrátila rodina za pálenici nedostala žádnou náhradu. Po sametové revoluci ji ale musela z národního podniku vykoupit, stalo se tak v roce 1991. Nedávno rozšířila portfolio svých služeb i o vlastní značku slivovice.

"Museli jsme se při způsobit době. Zatímco v minulém režimu pěstitelské pálení fungovalo výborně, tak dnes je tomu jinak. Sezona místo šesti měsíců trvá dva až tři měsíce. Není tolik vysazených stromů, je sucho, mráz, ale především je menší zájem nových pěstitelů nasadit strom, posbírat trnky, udělat dřevo, pořídit nádoby a vůbec podstoupit celý proces pálení. A tak nás napadlo, že když je pálenice většinu roku nevyužitá, tak budeme vyrábět vlastní slivovici," popsal Radek Navrátil.

Pálenice vyrobila první várku své slivovice letos. "Máme vlastní lahev, etikety a vše kolem toho. Slivovici můžeme vyrobit, ale nesmíme ji stáčet, protože nemáme stáčecí linky, nemáme prostory a nemáme složenou kauci pět milionů korun, což je pro malou rodinnou pálenici dost. Naštěstí máme v nejbližší rodině majitele velké likérky, která nám lahve plní," dodal Radek Navrátil.

Pálenice se podle něj drží tradičních postupů prověřených předchozími generacemi. "Slivovici vyrábíme dvojitou destilací. Dáváme si na ní záležet a výroba trvá zhruba tři hodiny. Kupujeme ovoce od sadařů, které známe už roky. Máme vyzkoušený ideální poměr durancií a trnek, abychom získali delikátní chuť. Správné procento ředění slivovice máme odzkoušeno léty praxe v pěstitelské pálenici," uvedl Radek Navrátil.

Podle jeho syna Davida se slivovice vyrábí na původním destilačním zařízení. Kotle jsou vyklepané ručně z mosazi a mědi a topí se pod nimi dřevem. Pálenice nechce svou slivovici vyrábět ve velkém. "Chceme, aby stále šlo o něco výjimečného," přál si Radek Navrátil. "Míříme do top restaurací, jako jsou michellinské restaurace v Praze, ale máme představu, že si naši slivovici koupí lidé i v běžné hospodě. Chceme vrátit slivovici, tam kam patří," uzavřel druhý ze synů Navrátilových Adam.

 

Komentáře


Mail-Info

Zadejte svou e-mailovou adresu

Přihlaste se k odběru aktuálních zpráv:

  

Antispam