Chutík v hospodě na Pančavě. Tady voní nejen jídlo, ale taky historie

Gastronomie 23. 4. 2017 | Zdroj: Kuchtík Chutík

ZLÍN - Což o to, vaří tu velmi dobře, to ostatně i leckde jinde, ale Chutík tentokrát činí nedegustační výjimku. Jde totiž o to, jak nádherně to voní v příjemné restauraci ve Zlíně na Pančavě. A nejde jen o vůni z kuchyně, spíše o pozoruhodnou historii.

Letos tu oslaví ve Zlíně naprosto raritních a stěží uvěřitelných 130 let nepřetržité hostinské činnosti. Historicke peripetie, kterými si Zájezdný hostinec prošel, stojí za trochu pozornosti. Už proto, že na rozdíl od některých okolních měst je to krajské vlastně pořád věku spíše jinošského.

"Reálné právo k nalévání piva a kořalky máme zadokumentováno už od roku 1887, letos oslavíme 130 let. Musíme si uvědomit, že na konci 19. a na začátku 20.století nebyl Zlín dnešním městem, to ani zdaleka," připomíná majitelka Ivana Entová.

Když její prapředkové začínali, museli prodat statek v horní části Příluků, zaplatili za rodinu vysoké dluhy a v hospodě začínali tak, že jim zbyly peníze právě tak na bečku kořalky, se kterou provoz zahajovali. 

"Lidé z okolí od Vsetína či ze Slušovicka jezdili s koňskými povozy do Uherského Hradiště prodávat své výrobky na trhy. Třeba metly, žebře, topora či zemědělské nářadí a tady přespávali. A víte jak? Přímo v nálevně na zemi na otépce slámy," udivuje Entová.

Hospoda dnes slouží kromě své vlastní restaurační a ubytovací činnosti vlastně také jako osobité muzeum. Vystaveny jsou dobové dokumenty, fotky, koncesní listina o založení hostince. K vidění jsou úžasné věci - hodiny, vidle, máselnice, decimální váha a mnoho mnoho dalších věcí, takže se tu podává i bohata duchovní řekněme zlínská dejepisná strava.

Celých sto třicet let se tu prolínají osudy rodu Paštěků, pamětníci si jistě vzpomenou na šikovnou servírku Ivanu Olšovou rozenou Paštěkovou. Potkáte ji tu často i dnes, kdy codí pomáhat už coby čilá seniorka rodině. Jako vyučená servírka tu působila už od roku 1962, ani v časech, kdy hospoda rodině přímo nepatřila, se tak kontinuita nepřerušila.

Fotogalerie

Komentáře


Mail-Info

Zadejte svou e-mailovou adresu

Přihlaste se k odběru aktuálních zpráv:

  

Antispam