V EU na konci září přestanou platit kvóty na cukr, pro tuzemské výrobce je to šance růst

Ilustrační foto (Foto: Wikimedia/ Carioca)Ilustrační foto (Foto: Wikimedia/ Carioca)
Ilustrační foto (Foto: Wikimedia/ Carioca)
Politika a ekonomika 17. 9. 2017 | Autor: Jan Vondrášek

ZLÍNSKÝ KRAJ – Evropská unie už nebude regulovat produkci cukru. K 30. září letošního roku přestane platit systém produkčních kvót, minimální ceny cukrové řepy a výrobní dávky. Pro české cukrovary je to příležitost dalšího rozvoje, v loňské sezoně totiž vyrobily nejvíce cukru za posledních třicet let. Serveru Zlin.cz to řekla mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

"Po 49 letech se bude v Evropské unii znovu volně obchodovat s cukrem. Vnímám to jako velkou příležitost k rozvoji výroby cukru v České republice. Věřím, že i neregulované tržní prostředí dosavadní výsledky v pěstování cukrové řepy a ve výrobě cukru potvrdí, a že příznivou bilanci výroby cukru se i nadále podaří udržet,“ uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Přestože dnes v České republice funguje jen sedm cukrovarů, vyrábějí stejné množství cukru, jako cukrovary v roce 1989, kdy jich bylo 53. Loňskou výrobou přes 620 000 tun byly překonány všechny rekordy za posledních 30 let. Klesla i celková výměra cukrové řepy. Zatímco v roce 1989 se pěstovala na ploše 130 000 hektarů, dnes je to 65 000 hektarů. Výnos řepy se však více než zdvojnásobil (z 35 tun na hektar v roce 1989 na současných 75 tun na hektar), obsah cukru v řepě se za stejné období zvýšil o čtvrtinu (ze 14 na 17 až 18 procent).

"I po ukončení režimu cukerných kvót bude Evropská komise průběžně monitorovat situaci na trhu s cukrem na základě údajů od cukrovarnických podniků, aby mohla v případě potřeby zasáhnout,“ dodala Ježková. Ukončení režimu kvót podle ní výrazně sníží administrativní zátěž pro cukrovarnické podniky i pro státní správu. V současnosti cukrovarnické podniky poskytují zhruba 25 informací na 21 formulářích. Nově se Evropské komisi budou odesílat informace o průměrné ceně cukrové řepy, odhadu a konečné ploše cukrové řepy k výrobě bioethanolu a množství vyrobeného bioethanolu.

Cukr se na našem území začal vyrábět před 230 lety v Praze na Zbraslavi. Zhruba od 60. let 19. století je Česká republika v odvětví cukru trvale přebytkovým regionem, vyrábí více cukru (zhruba 550 000 tun ručně), než spotřebovává (zhruba 350 000 tun ročně). Český cukr se vyváží nejen do Evropy, ale i na Blízký a Střední východ.

 

Komentáře


Mail-Info

Zadejte svou e-mailovou adresu

Přihlaste se k odběru aktuálních zpráv:

  

Antispam