Tradiční vánoční pokrmy předvedou ve Slováckém muzeu

UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Jak vařili a pekli naši předkové, to budou moci na vlastní oči vidět, vyzkoušet a také ochutnat lidé o první prosincové sobotě ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti. Na akci pozval server Zlin.cz mluvčí muzea Pavel Princ.

Hojně maku, v makovici a ve štědráku. Tak zní letošní téma, z něhož je jasné, že pokrmy budou především makové.

„Součástí mnoha pokrmů na štědrovečerním stole byl právě mák. Velké množství malých zrnek mělo symbolicky přinést hojnost a bohatství do domu i hospodářství. Pekly se makové buchtičky – makovníky, kterými se často obdarovávali koledníci, jednoduchý makovec nebo bohatá buchta zvaná štědrák s náplní z máku, tvarohu, povidel i ořechů,“ přiblížil tradiční pokrmy Princ.

Vaření pro veřejnost ve Slováckém muzeu se uskuteční v sobotu 2. prosince od 9 do 12 hodin. Vstupné je 50 korun.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x