Hasiči radí: Jak uniknout z ledové smrti

Hasiči a policie 9. 12. 2017 | Autor: Šárka Šarmanová

ZLÍNSKÝ KRAJ – Zkrátit si cestu před zamrzlou řeku, proříznout rybám otvor pod ledem nebo si jen tak zabruslit v přírodě. To jsou nápady, které má řada lidí ve chvílích, kdy se na rybnících nebo řekách objeví první led. I když na to počasí zrovna v posledních dnech nevypadá, situace se může ze dne na den změnit. A možná, že řada z vás ani neví, co dělat v případě, že se propadnete pod led vy nebo někdo z vašeho okolí. 

Také už se nemůžete dočkat, jak poprvé zamrznou rybníky či řeky a vy vyrazíte na první bruslení v přírodě? Tak než se tak stane, raději si přečtěte těchto pár užitečných rad, které mají pro vás zlínští krajští hasiči. Ti si totiž prakticky každý rok sami na vlastní kůži zkusí, jaké to je, skončit pod ledovou krou ve vodě, která má mnohdy teplotu jen něco málo přes nulu. „Jsou to cvičení, při nichž se hasiči skutečně dobrovolně proboří pod led a zkouší techniky, jakým způsobem se z této ledové pasti co nejrychleji dostat,“ upřesnila mluvčí zlínských krajských hasičů Lucie Javoříková.

Jejich zkušenosti se tak mohou mnohým opravdu hodit ve chvíli, až vodní toky pokryje led. Pád do studené vody totiž není žádný med, naopak zde hrozí velmi rychle smrt. „Ve chvíli, kdy se tělo dostane do ledové vody, začne jeho teplota velmi prudce klesat.  A to dokonce dvaatřicetkrát rychleji než na vzduchu. V kombinaci se šokem, který člověk prožije, to může skončit i zástavou srdce,“ upozornila Lucie Javoříková.

První rada hasičů tedy zní. „Zachovejte pokud možno klid, i když je to samozřejmě těžké. A pokud to jde, snažte se dostat rychle z vody ven, například pomocí různých bodáků, které se dají koupit, nebo si vyrobte své vlastní, třeba šroubováků. Ty si svažte k sobě a dejte si je kolem krku. Ostré konce pouze opatřete chráněním, abyste se neporanili. Při proboření pak bruslař bodce zasekne do ledu a díky tomu se může sám dostat z vody ven. Tímto způsobem lze použít i klíče,“ popsala první způsob záchrany mluvčí hasičů.

Druhá rada je zbytečně neplavat, protože to může ještě více uškodit. „Pokud jste hodně daleko od břehu a nemáte šanci se plaváním dostat z vody, tak to nedělejte. Tělo se vám sice prokrví, ale vzhledem k teplotě vody jen docílíte toho, že krev vám půjde do nohou, v nichž vám teplota klesá rychleji než v trupu. Takže ideální je se jakoby ve vodě přikrčit, dát ruce na hrudník, abyste tím co nejdelší dobu udrželi v těle určitou teplotu,“ popsala další způsob mluvčí hasičů.

Pokud se stanete svědky takové události, i zde je třeba v první řadě myslet na své vlastní bezpečí než se vrhnete bezhlavě pomáhat. Mohlo by se také stát, že pod ledem skončíte i vy sami. „Neprodleně nejprve volejte na tísňovou linku. K okraji propadlého ledu se přibližujte opatrně, s využitím co největší plochy, například plazením nebo s pomocí desek či klád. K vytažení probořeného můžete použít třeba klacek nebo hokejku nebo jakékoliv lano či provaz,“ radí dále Lucie Javoříková. Dodala ještě, že zachráněného je nutné ihned potom převléct nebo zabalit do suchého oblečení. „Pokud je v bezvědomí a nemá hmatný puls, je nutné nejprve provést jeho resuscitaci a pokračovat až do příjezdu záchranářů,“ zdůraznila dále mluvčí.

Samozřejmě, že je nejlepší se do takové situace raději vůbec nedostat. I v tomto případě je nutné dodržet několik zásad:

  • Nikdy nevstupujte na led, pokud teploty nebudou aspoň deset dnů setrvale pod nulou a síla ledu je alespoň šestnáct centimetrů. Vždy je ale třeba myslet na to, že síla ledu není všude konstantní.
  • Po ledové ploše se v žádném případě nepohybujte ve skupinách, dodržujte rozestupy aspoň pět metrů
  • Pokud začne led praskat, a stojí na něm více lidí, je potřeba, aby se cestou zpět oddělily, aby zatížení bylo rovnoměrné
  • Jestliže se led už prolamuje, neutíkejte, ale zpět válejte třeba sudy nebo lezte po čtyřech

Orientační přehled, jak dlouho je člověk schopen přežít v ledové vodě

Teplota vody                Předpokládaná doba přežití

  • 10-16 ° C                         1-6 hodiny
  • 4-10 ° C                           1-3 hodiny
  • 0-4 ° C                             30-90 minut

 

Mohlo by vás zajímat

Komentáře


Mail-Info

Zadejte svou e-mailovou adresu

Přihlaste se k odběru aktuálních zpráv:

  

Antispam