Menu zlínské nemocnice? Neuvěříte. Telecí Saltimbocca, špaldové palačinky nebo kuřecí roláda s ricottou

ZLÍN - Kuřecí roláda s listovým špenátem, sýrem ricotta a zeleninovým kuskusem, krůtí plátek s divokou rýží a zeleninou na páře, telecí Saltimbocca s quionou, hráškový krém s čerstvými výhonky mladého hrášku a řeřichou. Že to vypadá jako přepis menu z restaurace? Omyl! Přesně toto je jen stručná část jídelníčku, který v pátek podávali ve zlínské krajské nemocnici. Ta se totiž rozhodla pozvednout zdejší kuchyni na takovou úroveň, aby si i pacienti mohli pochutnat. Právě na nemocniční stravu se často sype jedna stížnost na druhou.

Hrozné, příšerné, nechutné. Takto často hodnotí lidé stravu v nemocnicích, nevyjímaje ani zlínské krajské nemocnice. „Když jsem ležel před rokem v nemocnici a byl jsem po operaci, dostal jsem na jídlo klobásu,“ zavzpomínal na jedno z menu zlínské nemocnice Martin P. „Na snídani si pamatuji rohlíky s taveným sýrem, přesolené polévky na oběd, hlavní jídlo bylo mnohdy nepoživatelné, maso jak podešev a k večeři chleba se salámem. Co ale také čekat, když je to zdarma,“ okomentovala nemocniční stravu také jedna z bývalých pacientek Dagmar B.

S tím by ale už měl být konec. Vedení zlínské nemocnice se rozhodlo úroveň stravování vylepšit. „Jsem přesvědčena, a to je i můj cíl, že se dá pro pacienty vařit kvalitně i s malým rozpočtem,“ podotkla vedoucí stravování Renata Cíchová, která velí krajské nemocniční kuchyni už rok.

Rozpočet za jedno celodenní jídlo pro jednoho pacienta, tedy včetně svačin i snídaně, je stanoven na 65 Kč.  „Když jsem sem nastoupila, byla tu řada nešvarů. Hlavně vařit vše z polotovarů, tedy ze zmražených a předsmažených jídel, polévky se dělaly z umělých dochucovadel. To jsme odbourali a nyní vaříme z původních surovin. Vloni se nám podařilo z velké části modernizovat kuchyni, takže máme možnosti vařit v páře i noční vaření, což nám třeba umožňuje dělat vývary přímo z kostí,“ vyjmenovala Cíchová.

Na vylepšení nemocniční kuchyně nyní nemocnice spolupracuje i se šéfkuchařem Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích Pavlem Václavíkem, který v pátek osobně přijel uvařit jídlo pro nemocnici. I on sám měl v minulosti tu čest se stravovat jako pacient v jedné z nemocnic. „Dostal jsem rozvařené nudle, tvaroh, to vše s rozmačkanými kompotovanými broskvemi. Vypadalo to hrozně a také tak chutnalo, takže mi manželka musela donést z domu jídlo,“ pousmál se kuchař. Podle něj má zlínská nemocniční kuchyně ještě určité rezervy. „Chce to víc přemýšlet o chuti – více ochucovat a ochutnávat. Nastavené to je dobře, kuchaři však musí víc zapojit fantazii, vymýšlet něco nového a napasovat to na sezónu,“ poznamenal šéfkuchař, který sestavil jídelníček pro nemocnici na celou jarní sezonu. A v této spolupráci hodlá pokračovat i dál.  „Pavel Václavík by měl pomoci zkvalitnit jídelníčky vždy na začátku každého dalšího ročního období. Součástí jeho „pobytu“ v nemocniční kuchyni budou pokaždé také aktuální workshopy pro kuchaře,“ vysvětlila mluvčí zlínské nemocnice Dana Lipovská.

Fotogalerie

run_function(‚hash‘,’fotogalerie-zlin-cz-list‘,’152647′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚1959‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚152647‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’fotogalerie-zlin-cz-list‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

 

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x