Jahodová sezona je tady! Samosběry na Zlínsku jsou otevřené

Ilustrační foto (Foto: Zlin.cz)Ilustrační foto (Foto: Zlin.cz)
Ilustrační foto (Foto: Zlin.cz)
Co se děje 30. 5. 2018 | Autor: Šárka Šarmanová

ZLÍNSKÝ KRAJ  - Sezona jahod už je tady. Letos přišla dokonce čtrnáct dnů dříve, než je obvyklé. Může za to velmi teplé počasí. Prodejci tohoto oblíbeného ovoce už na Zlínsku zahájili první samosběry. Za jeden kilogram jahod zaplatíte v průměru 60 korun.

Do knedlíků, koláčů, bublanin, zmrzlin, na smoothie, kompoty, zavařeniny nebo třeba jen tak se šlehačkou. Jahody patří prostě k nejoblíbenějšímu ovoci. Každý rok už spousta lidí netrpělivě čeká právě na chvíli, kdy na plantážích dozrají voňavé jahody, aby mohli vyrazit s košíky na samosběry. A právě tento týden odstartoval samosběr v Holešově na Kroměřížsku. „Už od minulého týdne jsme začali první jahody prodávat na trzích a toto pondělí jsme začali se samosběrem,“ potvrdil jednatel firmy Vaklima Jaroslav Valenta s tím, že o víkendu už očekávají první nápory sběračů. První jahodové nadšence přivítají o víkendu i ve Fryštáku. „Jahody nám dozrávají, není na co čekat, takže tento víkend otevíráme samosběr,“ sdělila majitelka Jahodárny Fryšták Jana Orsavová.

Oba pěstitelé se shodují v tom, že letošní úroda jahod by mohl být i přes rozmary počasí bohatá. „Pokud nepřijdou kroupy, tak počítáme, že letos by mohla být úroda mírně nadprůměrná. I chuťově jsou jahody letos velice sladké,“ pochvaluje si ještě Valenta. „Plody jsou velké a sladké, ale kdyby nám mohl trochu pomoci déšť, byli bychom ještě více rádi,“ poznamenala pěstitelka Jana Orsavová.

Samosběry lákají rok od roku čím dál více lidí. Hlavním důvodem je především nižší cena. Například trhu si můžete tuzemské jahody koupit v průměru za 120 Kč za kilogram, kdežto za samosběr zaplatí zákazník i o polovinu méně. Například v Holešově zaplatí zákazník za kilogram vlastnoručně nasbíraných jahod od 50 do 70 Kč/kg, podle kvality a velikosti plodu. Ve Fryštáku mají stanovenou jednotnou cenu, a to 60 Kč/kg. Takže jediné, co zákazník ještě potřebuje, je trochu času a hlavně dobrá záda.

 

Mohlo by vás zajímat

Komentáře


Mail-Info

Zadejte svou e-mailovou adresu

Přihlaste se k odběru aktuálních zpráv:

  

Antispam