O Regionální potravinu se ucházelo 121 výrobků od 29 producentů. Odborná komise ocenila osm výrobků ze Zlínska s výjimečnou kvalitou a ryzí chutí.
Výrobky přihlášené do soutěže hodnotila čtrnáctičlenná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
„Soutěž si za dobu své existence vybudovala renomé a popularita výrobků s puncem Regionální potravina stoupá. Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality,“ upřesnila mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu Vladimíra Nováková.
Největší zájem byl o kategorii Ostatní. O logo se soutěžilo v devíti kategoriích, za Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy nebyl vítězný produkt vyhlášen.