Výrobci potravin získali cenu Perla Zlínska

ZLÍNSKÝ KRAJ – Agrární komora Zlínského kraje spolu se Zlínským krajem rozhodla o udělení ocenění Perla Zlínska. Letos se přihlásilo 121 výrobků od 29 žadatelů, řekla serveru Zlin.cz mluvčí kraje Adéla Kousalová.

Výrobky posoudila hodnotitelská komise. Ocenění s certifikáty o kvalitě svého výrobku si zástupci firem převezmou 22. září při Dni Zlínského kraje,“ informovala Kousalová. Ocenění jim předá hejtman Jiří Čunek.

Bylo osm kategorií, přičemž v jediné z nich u výrobků z ovčího mléka a skopového masa nebyl nikdo přihlášený, a také cena hejtmana. „Na Cenu hejtmana Zlínského kraje je navrženo ocenění firmě Javorník-CZ za bio čerstvé sýry včetně příchutí,“ uvedla Kousalová.

U masných výrobků bylo 15 výrobků pěti žadatelů. Vítěznými výrobky jsou jehněčí klobása od Petry Zbořilové z Otrokovic a sádlo se škvarky od firmy Pospíšil-maso, uzeniny, lahůdky. Celkem 25 výrobků čtyř žadatelů se přihlásilo v kategorii mléka a mléčných výrobků. Uspěl bio čerstvý sýr s bylinkami (Javorník-CZ, Štítná nad Vláří), kozí zmrzlina Amarena (Martin Vlček, Vizovice), smetanový jogurt z Valašska-bílý (Mlékárna Valašské Meziříčí) a pařený sýr-kmín (Farma Kudlov).

U pekařských a cukrářských výrobků komise hodnotila 24 kousků od šesti žadatelů. Vítězem se stal chléb mlynářský (Avos Kroměříž), Škvarkové tyčinky (Petra Malá, Kostelec) a mlynářovy pohankové sušenka (Jan Slovák, Valašská Senica).

V kategorii medu ze dvou výrobků dvou žadatelů uspěl valašský med medovicový od Včelařství Jaroslav Studeník z Jasenné. U nápojů alkoholických i nealkoholických dominovaly mezi 13 výrobky šesti firem valašské kapky 36 procent med a byliny (Irena Stromská, Zubří) a ovocňák jablko-hruška (Toko Agri, Rudice).

U ovoce a zeleniny se hodnotilo deset věcí pěti společností. Vítězem se stal česnek Dukát od Jiřího Talaše z Tlumačova. Poslední kategorií byly ostatní výrobky, kde jich bylo 27 od devíti žadatelů. Výhru si připsal kynutý knedlík Krtinec (Josef Martínek, Krhová) a bramborový knedlík plněný škvarky (HaKne). „Cílem této soutěže je poukázat a vyzdvihnout naše zpracovatele, kteří ještě pořád vyrábějí kvalitní potraviny z převážně českých surovin,“ uvedla ředitelka Agrární komory Zlínského kraje Jana Brázdilová.

Podle ní není zcela jednoduché uspět na trhu a oslovit zákazníka. „Proto se Agrární komora Zlín za finanční podpory Zlínského kraje snaží tyto výrobce představit spotřebitelům a ukázat, že zemědělství spolu s potravinářstvím v našem kraji je na velmi dobré úrovni,“ řekla Brázdilová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x