Karlovský gastrofestival opět nabídne soutěž o nejlepší frgál a klobásu

VELKÉ KARLOVICE - Při desátém Karlovském gastrofestivalu, který se uskuteční 6. a 7. října ve Velkých Karlovicích, budou moci zájemci opět poměřit síly s dalšími kuchařkami a kuchaři, a to v rámci soutěží o nejlepší frgál a nejlepší klobásu. Serveru Zlin.cz to oznámila mluvčí Resortu Valachy Martina Žáčková.

„Obě soutěže patří již neodmyslitelně ke Karlovskému gastrofestivalu a těší se velkému zájmu nejen mezi účastníky, ale i návštěvníky, které baví ochutnávat a porovnávat. Soutěží se tradičně účastní amatéři i profesionálové. Letos poprvé se obě akce uskuteční v jednom dni, a to v neděli 7. října,“ řekl ředitel Karlovského gastrofestivalu Tomáš Blabla.

Podmínkou účasti v soutěži o nejlepší klobásu je doručit čtyři kusy klobásy do čtvrtku 4. října do pořádajícího Penzionu Pod Pralesem. Při gastrofestivalu pak vzorky nejprve posoudí porota, následně je budou moci v neděli 7. října od 11.30 hodin ochutnat i návštěvníci. „Soutěž má za sebou již čtyři ročníky a zájem o ni roste. Na vítěze čeká odměna,“ připomněl Lubor Gášek z Penzionu Pod Pralesem.

Soutěž o nejlepší valašský frgál má ještě delší tradici. Ve Velkých Karlovicích se konala již několik let před vznikem Karlovského gastrofestivalu, letošní ročník je sedmnáctý v pořadí. „V hlavní kategorii porota hodnotí koláče vyrobené dle pravidel Evropské unie z roku 2013 – tedy takové, které mají 30 cm v průměru, váží 600 gramů, mají jednodruhovou náplň a byly vyrobeny na území Valašska. Kdo pochází odjinud nebo chce předvést svou fantazii upečením koláče netradičního tvaru či velikosti, může se zapojit do zvláštní kategorie pro kuriózní a jiné koláče. Je skvělou příležitostí třeba i pro odborné a gastronomické školy. K účasti v soutěži stačí přivézt koláč v neděli 7. října do 9.30 hodin do Velkých Karlovic,“ dodala ředitelka pořádajícího Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová. Ochutnávka pak začne v pravé poledne. Soutěž frgálů se tradičně těší velkému zájmu pekařek a pekařů, loni porota hodnotila sedm desítek koláčů. Autoři vítězných frgálů se opět mohou těšit na zajímavé ceny.

Karlovský gastrofestival se během uplynulých let zařadil mezi nejnavštěvovanější gastro akce u nás, mimo jiné i díky tomu, že je na něj vstup zdarma. Nabízí ochutnávky specialit u místních hotelů, penzionů a restaurací rozesetých na 3,5 km v údolí Léskové, ale také mezinárodní farmářský trh, kuchařské show, frgálovou manufakturu s možností zkusit si výrobu frgálů a další doprovodný program. Třešinkou na dortu bude opět Michelinská galavečeře a Michelinský oběd ve Spa hotelu Lanterna, letos pod taktovkou šéfkuchaře oceněného dvěma michelinskými hvězdami Nicolase Decherchiho.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x