Den Zlínského kraje si užilo přes 10 tisíc návštěvníků

Foto: Jiří BalátFoto: Jiří Balát
Foto: Jiří Balát
Co se děje 25. 9. 2018 | Autor: Irena Frolová

ZLÍN - Baťův mrakodrap a přilehlé okolí ožilo v sobotu 22. září devátým ročníkem Dne Zlínského kraje. Více jak deset tisíc návštěvníků si tak nenechalo ujít bohatý a pestrý program pro všechny generace, včetně rodin s dětmi, které pro ně připravil Zlínský kraj, řekla serveru Zlin.cz mluvčí zlínského hejtmanství Adéla Kousalová.

Malí i velcí si užili hudební i taneční vystoupení, ochutnávky regionálních produktů, soutěže, výstavy, ukázky lidových řemesel, projížďky Baťovou pojízdnou pracovnou, prezentace středních škol, farmářskou stezku, pohádkové čtení ve výtahu, dopravní hřiště, soutěže ve šlapání hroznů a zelí či stloukání másla. V letošním roce měla oblíbená akce také humánní přesah, protože po celý den fungovalo u 14. budovy pracoviště pro zápis do registru dárců kostní dřeně. Zdravotníci hematologicko-transfuzního oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati měli plné ruce práce, neboť do registru se přihlásilo 140 nových dárců. Na památku se pak mohli nechat všichni vyfotit ve foto koutku.

Dvacítka hudebních vystoupení, atraktivní výstavy, dětská hudební vystoupení a zvučná jména interpretů – Pěvecký soubor Cantus Morkovice, Tomáš Kočko ORCHESTR, Thom Artway, Reflexy, nebo Hradišťan – takový byl Den Zlínského kraje 2018 ve Zlíně.

Návštěvníci měli příležitost ochutnat a také přímo na místě zakoupit potravinářské výrobky oceněné v soutěžích Perla Zlínska a Regionální potravina Zlínského kraje i produkty dalších regionálních výrobců. Stejně tak mohli degustovat a zakoupit vína, která získala nejvyšší ohodnocení v soutěži TOP Víno Slovácka. Milovníci piva zase mohli ochutnat produkci místních pivovarů. Výběr regionálních potravin byl opravdu bohatý, nabídka byla skutečně široká - grilovaná selata, sladké báleše a patenty, voňavé klobásy, oblíbené vdolečky a koláčky, chutné bramboráky, trdelník nebo kozí zmrzlinu, ale i další dobroty.

Po celý den si mohly děti užít Farmářskou stezku a festival řemesel, které pro ně připravila Líska. Na jednotlivých stanovištích děti plnily úkoly a poté si mohly vyzvednout sladkou a zdravou odměnu. K vidění zde byla také řemesla, ať už to byla rukodělná dílnička s tvořením z přírodních materiálů, práce se dřevem, zpracování ovčí vlny nebo ukázky paličkování, šití valašských panenek či výroby slaměných ošatek.

K vidění byla také moderní zemědělská technika, nabídku tvořily také projížďky v kočáru s koňmi, ukázky integrovaného záchranného systému nebo jízda speciálního vlaku s lokomotivou Pilštyk s historickými vozy ze 40. let minulého století.

Celodenní program završil videomapping. Konkrétně osm studentských projekcí speciálně vytvořených k oslavě 100. výročí vzniku Československa.

Den Zlínského kraje se konal pod záštitou ministra zemědělství Miroslava Tomana, který byl osobně přítomen pracovnímu jednání zaměřenému na problematiku zemědělství a potravinářství ve Zlínském kraji.

Video

 

Mohlo by vás zajímat

Mail-Info

Zadejte svou e-mailovou adresu

Přihlaste se k odběru aktuálních zpráv:

  

Antispam