Pozor, pálíme (už skoro 100 let)

Foto: Zlínsko a LuhačovickoFoto: Zlínsko a Luhačovicko
Foto: Zlínsko a Luhačovicko
Turistický blog 4. 10. 2018 | Zdroj: Zlínsko a Luhačovicko

Když uděláte pár delších kroků z centra Zlína, jako byste se ocitli někde na vsi. Hned za slavným stadionem stojí drobné domky s pečlivě upravenými předzahrádkami, živými ploty a psi štěkajícími v zahradě. Právě tady, na první pohled schovaná, stojí už skoro sto let Navrátilova pálenica. Zrovna v ní začala 96. sezóna pálení. Pojďte na kalíšek.

O pálenici nám nadšeně vypráví Adam Navrátil, který se hrdě hlásí k páté generaci páleničářů v rodině. Jeho pra pra dědeček František kdysi pálenici založil na své vlastní zahradě, aby měl v zimě co na práci, když je obilí ve stodole a špek ve špajzu. Syn jeho syna pálí v pálenici do dnes. Rodinná tradice trvá od roku 1922.

Zlínsko a Luhačovicko

Navrátilova pálenice je vlastně malá místnost, do které se vchází po několika schodech. Teď v sezóně je tady málokdy prázdno a na lavici pod oknem skoro vždycky sedí nějaký soused, který přivezl kvas na pálení. Čas tady plyne trochu jinak.

Zlínsko a Luhačovicko

Pod kotlem se topí naštípanými polínky, budoucí slivovice se pomaličku destiluje napřed ve velkém a pak v menším kotli. Voní to tu sladkou vůní pálenky a v chladném podzimním dopoledni je tu nádherně teplo. Čekání na první kapky čerstvě vypálené slivovice se jako jedna z mála věcí v dnešní době nedá uspěchat.

Zlínsko a Luhačovicko

“Tady sa pálilo za komunistů aj před něma,” přidává si svou větičku do příběhu zákazník pálenice, který tu u stolu určitě nesedí poprvé. A má pravdu. Pálenice za ty dlouhé roky co tu stojí prošla válkou i režimem vcelku beze změny. Až na to, že byla v roce 1951 bez náhrady znárodněna, Navrátilovi byli zaměstnanci vlastní pálenice a po revoluci si ji museli vykoupit zpět. Pálit se ale nepřestalo ani na chvíli.

Zlínsko a Luhačovicko

Asi ne všichni máte za humny sad a ve sklepě sudy s kvasem, takže se možná divíte, proč tady mluvíme o maličké pálenici kdesi ve Zlíně. Je to proto, že je o ní poslední dobou hodně slyšet v dobrých, ale opravdu dobrých barech. Loni v zimě Navrátilovi vypálili vlastní slivovicu z moravských trnek, stočili ji do luxusních lahví a šli s “kůží na trh”. 50% slivovici odkudsi ze Zlína teď najdete v pražských i brněnských barech, v některých hotelech a vůbec tam, kde se pije dobré pití.

Zlínsko a Luhačovicko

Nejlépe však chutná přímo tady, když vidíte, jak to všechno pěkně bublá a kape. Nalévá se do mrňavých kalíšků, jaké znáte z každé staré hospody, a kdyby vám ji někde nutili do skleniček na štopce nebo whiskovek, trvejte na tom, že ji chcete do klasiky. Tak ji pili naši tátové, dědové i pradědci. A nejspíš i František Navrátil na oslavu první páleničářské sezóny v roce 1922. Na zdraví.

Fotogalerie

 

Blog o cestování, dobrém jídle, výletech, místních farmářích, krásných místech na spaní, šikovných lidech, tvořivosti a nápadech vám přináší turistické regiony Zlínského kraje ve spolupráci s webzinem Zlin.cz a Luhacovice.cz.

 

Mohlo by vás zajímat

Mail-Info

Zadejte svou e-mailovou adresu

Přihlaste se k odběru aktuálních zpráv:

  

Antispam