Barevné tváře velikonočních svátků. Ten dělá to a ta zas tohle

foto: Zlin.czfoto: Zlin.cz
foto: Zlin.cz
Co se děje 20. 4. 2019 | Autor: Jan Čada

ZLÍN - Velikonoce mají jednu výsadu. Mezi svátky jsou snad nejbarevnější. Potvrdit to může každý při obyčejné vycházce do rozkvetlé přírody. Anebo v poněkud obráceném gardu třeba paní Marie Malá z Chrastěšova či Pavel Poulíček ze Zlína.

To je tak: zatímco paní Malá báječně plete žily neboli tatary, pan Poulíček je mistr ve výrobě kraslic. 

"V naší rodině barvíme a zdobíme kraslice už pět generací, začínala s tím moje prababička a pokračuje můj syn," vypráví pětašedesátiletý umělec, který má jako nejčastější metodu umělecké práce voskovou batiku.

"Neděláme na množství, ale spíše na kvalitu, já letos tak kolem stovky vlastních vajec," vyprávěl Poulíček při předváděcí akci ve zlínském muzeu, kde se potkal i s paní Malou.

"Já jsem začínala plést tatary coby malá holka, dívali jsme se s dalšími kluky z rodiny na to, jak to jde od ruky stařečkovi, no a už mi to zůstalo. Pak  jsem to dlouho neměla komu předat, nebyl jaksi zájem, jsem moc ráda, že se toho ujal vnuk, on plete z devíti prutů, já z osmi, tak se alespoň trochu lišíme," směje se paní Marie, umělkyně, která se věnuje spíše mužské velikonoční discpilině.

Napilno má i Jana Návratová z Vizovic, která je báječně šikovná při tvorbě tradičních nejen zvířecích postaviček z vizovického pečiva. "Těch základních je nějakých 37 možná 38, každá něco symbolizuje, pro naši práci je třeba umět udělat správné těsto a pak hlavně trpělivost. Tenhle ježek vám například vypíchá všechny nemoci," ukazuje krásný výtvor. A hlavně, prosím, musím znovu a znovu upozorňovat, že tohle pečivo není k jídlu, jen ke zdobení," dodává paní Jana.

Jinak se Velikonoce odehrávají na mnoha místech, v kostelích, stejně tak na rodinných výletech, vycházkách se čtyřnohými milovanými tvory, anebo na velikých výstavách vín. Ta nedělní v Polešovicích se například kona po dvaasedmdesáté...

A pondělí je pak tradičně určeno k oblíbené šlahačce.

Fotogalerie

Mohlo by vás zajímat

Komentáře


Mail-Info

Zadejte svou e-mailovou adresu

Přihlaste se k odběru aktuálních zpráv:

  

Antispam