Je libo dobrou kávu

Výstavy

V botanické části představí výstava Je libo dobou kávu? na 30 druhů rostlin, z nichž se dříve připravovaly náhražky kávy. Část historická seznámí návštěvníky s přípravou, úpravou a servírováním kávy, dobovou reklamou či starými recepturami. 11. června výstavu obohatí program CAFÉ CALMA na luhačovické kolonádě, kde v době od 14 do 17 hodin proběhnou ochutnávky kávy.

„V časech nedostatku či vysokých cen zrnkové kávy, zejména v období válek, se ze sušených, pražených a mletých obilek, semen, plodů a kořenů rostlin vařily nápoje podobné kávě. Jako náhražka kávy se v minulosti využíval ječmen, pšenice a žito, čekanka, žaludy či bukvice a řada dalších plodin. K nejoblíbenějším náhražkám kávy u nás patřila cikorka a melta. Cikorka se vyráběla ze sušeného praženého kořene čekanky. Používala se samostatně, nebo jako příměs do jiné kávoviny či kávy. Populární melta je vlastně cikorka obohacená obilovinami a cukrovou řepou,“ uvedla PhDr. Blanka Petráková, kurátorka výstavy a vedoucí Muzea luhačovického Zálesí.

Muzeum luhačovického Zálesí

  • Ulice: Masarykova 950
  • Město: Luhačovice
  • PSČ: 763 26

Kalendář akcí

Albert
<< <  Říjen 2017  > >>
PoÚtStČtSoNe
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Mail-Info

Zadejte svou e-mailovou adresu

Přihlaste se k odběru aktuálních zpráv:

  

Antispam