Je libo dobrou kávu

  • Datum konání: Čt 08. 06. 2017
  • Datum ukončení: Ne 12. 11. 2017
  • Čas konání: 17:00
  • Místo konání: Muzeum luhačovického Zálesí
  • Vstupné:
Výstavy ZL

V botanické části představí výstava Je libo dobou kávu? na 30 druhů rostlin, z nichž se dříve připravovaly náhražky kávy. Část historická seznámí návštěvníky s přípravou, úpravou a servírováním kávy, dobovou reklamou či starými recepturami. 11. června výstavu obohatí program CAFÉ CALMA na luhačovické kolonádě, kde v době od 14 do 17 hodin proběhnou ochutnávky kávy.

„V časech nedostatku či vysokých cen zrnkové kávy, zejména v období válek, se ze sušených, pražených a mletých obilek, semen, plodů a kořenů rostlin vařily nápoje podobné kávě. Jako náhražka kávy se v minulosti využíval ječmen, pšenice a žito, čekanka, žaludy či bukvice a řada dalších plodin. K nejoblíbenějším náhražkám kávy u nás patřila cikorka a melta. Cikorka se vyráběla ze sušeného praženého kořene čekanky. Používala se samostatně, nebo jako příměs do jiné kávoviny či kávy. Populární melta je vlastně cikorka obohacená obilovinami a cukrovou řepou,“ uvedla PhDr. Blanka Petráková, kurátorka výstavy a vedoucí Muzea luhačovického Zálesí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x