Lidovou stavbou roku je venkovská usedlost v Karolince

Foto: Jiří Balát
ZLÍN - Uznání Lidová stavba Zlínského kraje letos získala venkovská usedlost v Karolince – Raťkově. Jde o soubor architektury z 1. poloviny 19. století.

Uznání Lidová stavba roku uděluje Zlínský kraj už od roku 2008. Cílem projektu je podpořit vlastníky ochotné přičinit se o záchranu a využití památek lidového stavitelství. „Jsem velmi ráda, že máme možnost veřejně poděkovat všem, kdo se neváhají pustit do nelehké obnovy staveb lidové architektury. Když se zamyslíme nad tím, co všechno vlastníci těchto objektů musejí pro jejich zdařilou obnovu vykonat, kolik času, peněz a energie do ní musejí vložit, tak si všichni zaslouží naše velké uznání,“ vysekla poklonu

Hlavní cenu a finanční odměnu ve výši 50 tisíc korun si nakonec odnesli majitelé venkovské usedlosti v Karolince – Raťkově. Jedná se o Rodový shluk Orságů – Chalupy Pod šenkem č. p. 285, o jehož obnovu se zasloužili právě jeho majitelé – Petra Kňourková a Jaroslav Monček.

Oceněná stavba představuje mimořádně hodnotný soubor lidové architektury z 1. poloviny 19. století, jejíž postupná obnova byla realizována už od roku 2015. V průběhu let byl obnoven nejen obytný dům, ale i výminek s komorou a ovčínem. Usedlost tak díky tomu může nyní sloužit k trvalému i příležitostnému bydlení.

V roce 1831 byla postavena naše chalupa a postupně, jak se rozrůstal rod, rozrůstal se i celý statek. Všechno jsme to zrekonstruovali, vše bylo potřeba postavit víceméně znovu. Za přispění památkářů jsme docílili dnešní podoby,“ uvedl spolumajitel vítězné stavby Jaroslav Monček.

Kromě vítězné stavby byly letos na ocenění nominovány další čtyři objekty – venkovský dům v Návojné, Hasoňova chalupa v Šumicích, také zdejší třípatrový vodní válcový mlýn a vinohradnická stavba v památkové rezervaci Veletiny – Stará Hora.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x