Video: Ocenění Regionální potravina letos získalo devět výrobků ze Zlínského kraje

Ministerské ocenění Regionální potravina (Foto: Zlin.cz)Ministerské ocenění Regionální potravina (Foto: Zlin.cz)
Ministerské ocenění Regionální potravina (Foto: Zlin.cz)
Politika a ekonomika 1. 10. 2011 | Autor: Mediafax

ZLÍN - V soutěži Regionální potravina Zlínského kraje, kterou vyhlašuje ministerstvo zemědělství, uspělo letos devět výrobků místních producentů. Jsou mezi nimi například paštika, slivovice, medovník, klobásy nebo plněné bramborové šišky, zjistila v sobotu při vyhlášení vítězů ve Zlíně agentura Mediafax.

Své produkty do soutěže přihlásilo 43 producentů. Certifikáty úspěšným producentům předal ve zlínské sportovní hale náměstek ministra zemědělství Tomáš Šimčík.

"Prioritou ministerstva zemědělství je podpora malých a středních výrobců, kteří mají často problém prorazit do obchodních řetězců, přestože nabízejí kvalitní a čerstvé zboží," uvedl Šimčík

Výrobci ze Zlínského kraje podle něj patřili letos v rámci republiky mezi největší zájemce o účast v soutěži. "Třiačtyřicet producentů zde tentokrát přihlásilo sto patnáct výrobků. Zlínský kraj navíc jako jeden z mála krajů naplnil všech devět kategorií," konststoval náměstek.

Mezi vítěznými výrobky, které se mohou nyní pyšnit značkou Regionální potravina, se objevila například Selská paštika z řeznictví U Kusáků, Špaldový řez firmy Javorník - CZ, Švestková povidla Jiřího Netopila, Vizovická slivovice Rudolfa Jelínka nebo Medovník společnosti Medoks. Uspěly také bílý jogurt z Valašského Meziříčí nebo kořeněný pařený sýr z farmy ZPZ.

Veřejnost mohla oceněné produkty nejen ochutnat, ale i zakoupit s sebou domů. "Věřím, že noví vítězové nezískali jen certifikát a plaketu, ale zejména nové zákazníky, kteří dávají přednost čerstvým potravinám s jednoznačnou zárukou původu," poznamenal Šimčík.

Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství na podporu malých a středních pěstitelů a výrobců, zaměřuje se na nejlepší produkty v třinácti krajích České republiky vyjma Prahy. Odborné poroty hodnotí přihlášené výrobky v devíti kategoriích, a to v kategorii sýry včetně tvarohu, mléčné výrobky ostatní, pekařské výrobky včetně těstovin, cukrářské výrobky, ovoce a zelenina, alkoholické a nealkoholické nápoje, masné výrobky tepelně opracované, masné výrobky trvanlivé a ostatní potravinářské výrobky. Oceněné produkty získávají certifikát ministerstva zemědělství a právo užívat čtyři roky značku Regionální potravina daného kraje na výrobcích k jejich prezentaci.

Mohlo by vás zajímat

Komentáře


Mail-Info

Zadejte svou e-mailovou adresu

Přihlaste se k odběru aktuálních zpráv:

  

Antispam