Od zrníčka k bochníku: Příběh chleba v zámecké kovárně

HOLEŠOV - Zámecká kovárna v Holešově otevřela novou výstavu, která přibližuje, jakým způsobem se dostával chléb na stůl našich předků, jak se pekl v peci nebo jak se mlátilo obilí cepy a mlela mouka ve mlýnech. Tradiční hospodaření, zpracování obilí a přípravu chleba přibližují dobové fotografie a exponáty zemědělského nářadí a zařízení domácnosti, serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí Městského kulturního střediska Holešov.

Výstava, kterou do Holešova půjčilo Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně, doplňuje v letní sezoně stálou expozici Zámecké kovárny a Malého muzea kovářství. Trvá do 25. září a je otevřena denně kromě pondělí od 9.00 do 12.00 a od 13.00 do 17.00 hodin.

„Výstava se tematicky propojí s letošními Dožínkami mikroregionu Holešovsku, které se konají první víkend v září. Na neděli 4. září připravujeme v kovárně zábavné odpoledne a tvůrčí dílnu, která se zaměří na dobové činnosti související se vznikem a výrobou pečiva,“ doplnil k výstavě Ondřej Machálek z Městského muzea Městského kulturního střediska Holešov.

Zámecká kovárna přitom kromě zmíněné výstavy nabízí v letošní turistické sezoně několik novinek. Především je to zrekonstruovaný kovářský měch, který je původní. Kovárna má také podle dobových zvyklostí s ohledem na památkovou ochranu čerstvě nabílenou fasádu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x