Nová výstava v Luhačovicích přiblíží historii kávy i jejích náhražek

LUHAČOVICE - V Muzeu luhačovického Zálesí se 8. června uskuteční vernisáž výstavy nazvané Je libo dobrou kávu?, která návštěvníkům představí historii kávy a kávových náhražek. Serveru Zlin.cz to oznámila mluvčí 14|15 Baťova institutu ve Zlíně Alena Babicová.

Výstava bude v luhačovickém muzeu k vidění až do 12. listopadu. K expozici je připraven také zajímavý doprovodný program. Velkým lákadlem pro návštěvníky pak bude 11. června historický minifestival náhražkové kávy Café Calma.

Výstava má historickou a botanickou část. Botanická část se zabývá nejrůznějšími druhy plodin, z nichž se vyráběly náhražky kávy a kávovinové směsi, ve výstavě bude k vidění více než 30 různých druhů. Z historického pohledu je výstava zaměřena na přípravu kávy a kávových náhražek v domácnosti, jejich úpravu a servírování. Představí náčiní k podomáckému pražení a vaření kávy, staré i moderní receptury, reklamy na náhražkové směsi a také způsoby svátečního stolování.

„V časech nedostatku či vysokých cen zrnkové kávy, zejména v období válek, se ze sušených, pražených a mletých obilek, semen, plodů a kořenů rostlin vařily nápoje podobné kávě. Jako náhražka kávy se v minulosti využíval ječmen, pšenice a žito, čekanka, žaludy či bukvice a řada dalších plodin. K nejoblíbenějším náhražkám kávy u nás patřila cikorka a melta. Cikorka se vyráběla ze sušeného praženého kořene čekanky. Používala se samostatně, nebo jako příměs do jiné kávoviny či kávy. Populární melta je vlastně cikorka obohacená obilovinami a cukrovou řepou,“ uvedla Blanka Petráková, kurátorka výstavy a vedoucí Muzea luhačovického Zálesí.

V rámci doprovodného programu se na lázeňské kolonádě v Luhačovicích uskuteční historický minifestival náhražkové kávy Café Calma, který ve spolupráci s muzeem pořádá Luhačovický okrašlovací spolek Calma. „Minifestival se koná v neděli 11. června od 14.00 do 17.00 hodin. Pro návštěvníky bude připravena pražírna kávy a u profesionálních baristů budou moci ochutnat a také zakoupit náhražkovou i kvalitní kávu včetně místních kávových specialit a pochutin,“ doplnila kurátorka výstavy.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x