Druhý ročník Garden Food Festivalu opět přiláká celou řadu zvučných jmen

ZLÍN - Druhý ročník Garden Food Festivalu ve Zlíně nabídne stovku vystavovatelů, slavného televizního "šéfa", michelinského kuchaře nebo úspěšnou foodblogerku. Serveru Zlin.cz to za pořadatele řekla Kateřina Martykánová.

Více než 60 restaurací, vinařů, minipivovarů i tradičních pivních značek nebo prodejců prémiových destilátů a k tomu přes 30 regionálních výrobců a farmářů se připravuje na druhý ročník zlínského Garden Food Festivalu. Spolu s nimi se do parku k zámku opět chystají renomovaní šéfkuchaři v čele se „šéfem“ Zdeňkem Pohlreichem, michelinským Radkem Kašpárkem, držitelem titulu Zlatý kuchař Janem Punčochářem, foodblogerkou Kamilou Kamu Rundusovou a cukrářkou Ivetou Fabešovou. Přehlídka dobrého jídla a pití se uskuteční o víkendu 2. a 3. září.

Po letošním třetím ročníku v Olomouci a premiéře v ostravském areálu Dolních Vítkovic budou mít možnost i milovníci dobrého jídla na Zlínsku opět ochutnat vybrané lahůdky nejlepších lokálních restaurací, pokrmy špičkových tuzemských šéfkuchařů i netradiční delikatesy a regionální i zahraniční speciality.

„Po letošních zkušenostech z Ostravy a Olomouce víme, že lidé ochutnávají delikatesy, které odpovídají aktuálním gastronomickým trendům. U návštěvníků vedou například hamburgery v různých variantách, trhaná masa, ale třeba také pštrosí speciality. Ale bude toho samozřejmě mnohem víc,“ prozradil za organizátory Pavel Vysloužil a dodal: „Klademe důraz na podporu regionu, a to nejen restaurací a kuchařů, ale taky místních výrobců a farmářů. Proto ještě více posilujeme regionální sekci. Bohatě tak budou zastoupeni místní pekaři, cukráři, uzenáři, farmáři, mlékaři, pivovarníci, likérníci, medaři nebo kořenáři.“

Prezentaci restaurací a regionálních značek stejně jako v loňském roce doplní atraktivní kuchařská show na pódiu. „Hlavní hvězdou festivalu je opět Zdeněk Pohlreich, který se v neděli objeví na scéně hned třikrát. Při práci ale mohou diváci sledovat i další výrazné osobnosti gastronomické scény. V sobotu na festivalu přivítáme tři kuchařské osobnosti, michelinského šéfkuchaře Radka Kašpárka, foodblogerku a specialistku na asijskou kuchyni Kamilu Kamu Rundusovou a respektovanou cukrářku Ivetu Fabešovou. Chybět nebude ani hvězda české gastronomie Jan Punčochář a herečka a spisovatelka Markéta Hrubešová, ale také řada místních kuchařů,“ jmenoval některé účinkující Vysloužil. Po oba festivalové dny se na pódiu uskuteční i další zajímavé podívané, například porcování obřích ryb, hmyzí a papričkové nebo medové show a další kulinární prezentace.

I tentokrát se ve Zlíně ohlédnou pořadatelé do baťovské historie. „Společně s 14ǀ15 Baťovým institutem a Muzeem jihovýchodní Moravy ve Zlíně pátráme v archivech po některém ze svatebních menu Baťovy rodiny a opět lidem připomeneme také to, jak se vařilo za Baťů v závodní jídelně slavné zlínské továrny,“ doplnil Pavel Vysloužil.

V areálu, který opět promění sad Svobody k nepoznání, se bude platit alternativní měnou – grešlemi (1grešle = 25 Kč). Grešle si návštěvníci mohou zakoupit v předprodeji se vstupenkou nebo přímo na místě v den festivalu. Vstupenky v hodnotě 100 Kč (nebo 350 Kč s 10 grešlemi) jsou již nyní v předprodeji v sítí Ticketportal nebo v informačním centru zlínské radnice. Na místě bude stát vstupenka 150 Kč. Děti do 140 cm mají vstup zdarma.