Malí lemuři Brad a Pit baví návštěvníky zlínské zoo

Foto: ZOO a zámek Zlín - LešnáFoto: ZOO a zámek Zlín - Lešná
Foto: ZOO a zámek Zlín - Lešná
Co se děje 10. 9. 2017 | Autor: Irena Frolová

ZLÍN - Hodně živo je v poslední době v unikátní společné expozici plameňáků a lemurů ve zlínské zoo. Kolonie plameňáků se rozrostla o několik mláďat a svým dováděním baví  návštěvníky zoo také dva malí samečci lemurů Brad a Pit, serveru Zlin.cz to oznámila mluvčí zoo Romana Bujáčková.

"Naše početná šedesátičlenná kolonie plameňáků růžových se rozrostla o čtyři mláďata. Malí plameňáci se vylíhli na začátku července a díky skvělé péči rodičů zdárně prospívají. Stejně úspěšně se daří i dvěma malým samečkům u lemurů kata. Jejich kmotři Dana Morávková a Honza Čenský jim dali jména Brad a Pit. Osmičlenná tlupa obývá ostrov uprostřed jezírka plameňáků růžových v africké oblasti zoo. Společná expozice plameňáků a lemurů je v rámci českých zoo unikátní. Jsou zde k vidění zvířata, která se i ve volné přírodě vyskytují ve stejné oblasti, konkrétně na Madagaskaru," poznamenala Bujáčková.

Plameňáci patří mezi nejpůvabnější zástupce ptačí říše. Ve volné přírodě žijí v Africe, na Madagaskaru, v Asii, ale i v Evropě ve Španělsku, jižní Francii a na Sardinii. Dokonce jednotliví plameňáci růžoví jsou občas pozorováni v České republice. Charakteristické zbarvení peří je podmíněno karotenoidovými pigmenty, které se při trávení uvolňují z potravy. V zoo dostávají speciální granule a sušené korýše, které dokonale nahrazují přírodní potravu. Hnízda jsou kužely z bahna vysoká kolem 45 cm. Samice kladou většinou jediné bílé vejce, o které po dobu jednoho měsíce pečují oba dva rodiče. Mláďata krmí sekretem ze zažívacího traktu podobně jako holubi. Od dospělých jedinců jsou rozeznatelná na první pohled. Jejich peří má šedou barvu, stejně tak i jejich nohy a zobák. Typické zabarvení dospělých získají až v druhém roce života.

Domovem lemurů kata je jižní část ostrova Madagaskar. Umí výborně šplhat, skvěle zvládají i skoky ve větvích stromů. Jsou to velcí milovníci sluníčka a ve sluneční lázni si přímo libují. Katy žijí v tlupách o třech až 20 jedincích. Jádro tvoří dospělé samice, které jsou nadřazené samcům a mezi kterými existuje hierarchické pořadí. Samice rodí jedno až dvě mláďata. Zpočátku je nosí na hrudi, později na hřbetě. Ve zlínské zoo dostávají směs nejrůznějšího ovoce (hrozny, broskve, mango, banány) a zeleniny (mrkev, okurky, rajčata, nejoblíbenější je červená řepa), jako doplněk potravy pak slouží vařené kuřecí maso, tvaroh, ovesné vločky a vařená rýže. "Rodové pojmenování čeledi pochází z latinského slova lemuros. Tímto slovem antičtí Římané nazývali duchy zemřelých, kteří se ozývají za noci pekelným křikem. Přesně tak asi zněly noční hlasy lemurů prvním Evropanům, kteří přistáli na pobřeží Madagaskaru. Proto je pojmenovali podle ,nočních putujících duchů´," dodala mluvčí Zoo Zlín.

 

Mohlo by vás zajímat

Komentáře


Mail-Info

Zadejte svou e-mailovou adresu

Přihlaste se k odběru aktuálních zpráv:

  

Antispam