Tomáš Konečný a Kafec Zlínský: Kavárnu jsem si vylosoval

Foto: Zlínsko a LuhačovickoFoto: Zlínsko a Luhačovicko
Foto: Zlínsko a Luhačovicko
Turistický blog 1. 2. 2018 | Zdroj: Zlínsko a Luhačovicko

Ve Zlíně do teď nebylo moc míst, kam zajít na dobrou snídani. Na takovou tu, kdy si dáte vajíčka se salátkem, křupavý toust, možná nějaký ten páreček, kávu a sem tam bodne i něco sladkého navrch. Navíc po tom, co nám zavřeli stoletou Minutku na náměstí, už aby člověk ve městě něco na zub pohledal. Naštěstí kavárenská scéna ve Zlíně ožívá a s ní i místa, kam se nestydíte na dobrou snídani zajít. Nebo na svačinu. Nebo na kafe. Nebo na dvojku. A mezi nimi je i Kafec Zlínský, račte dál.

Kafec Zlínský se už více než rok hrdě hlásí ke své zlínské občance, přestože úplně původně pochází z Brna. První kavárnu tam v roce 2010 otevřel Tomáš Konečný. „Brněnský Kafec jsem otevíral s pěti tisíci korunami na účtu. Pracoval jsem v ní sám a měl jsem otevřeno od 7 od rána do 7 do večera 7 dní v týdnu,“ usmívá se teď už zkušený barista a kavárník nad šálkem batch brew. Byl to pořádný zápřah.

Kafec Zlínský

Kavárnu však otevíral tak trochu díky touze splnit si vlastní sen, a tak trochu ze vzdoru, takže rozhodně nemohl couvnout. Dříve totiž pracoval ve velkém komplexu, jehož součástí byla restaurace, bowling i kavárna. Když si provozní losovali, kterou část budou mít na starosti, na Tomáše padl los právě s kavárnou. Začal se jí pečlivě věnovat, vymýšlet nové věci a posouvat ji dál. A když mu pak nikdo nevěřil, že by kavárna mohla lépe fungovat s novým konceptem, rozhodl se odejít, a dokázat všem, že to jde.

Kafec Zlínský

Nebylo to sice vůbec jednoduché, ale po sedmi letech teď za ním stojí kavárny hned dvě. Ve Zlíně i v Brně se s lidmi okolo Kafecu stará o to, abyste z jeho kavárny odcházeli trochu šťastnější, než jste do ní přišli. A nekriticky musíme říct, že se mu to daří. Ať už je to díky vynikající kávě, díky vyhlášeným waflím, domácímu chlebu nebo kvůli lidem, kteří tu pracují, a kteří se o vás postarají, jako byste byli na návštěvě u nich doma.

Kafec Zlínský

Dobrá kavárna si už dneska nevystačí s dobrou kávou a připojením na wifi. Tomáš to dobře ví, a tak se stará, abyste se tu vy o nic starat nemuseli. Prostě si sednete, dáte si šálek espressa, domácí wafli s kopou šlehačky a borůvkami na vrch, nějakou tu limonádu k tomu a počkáte, až vám dojde, že jíte skvělé věci z farmářských surovin z okolí. A to je prostě to, co se dneska u kaváren počítá.

Kafec Zlínský

Koncept je vlastně úplně jednoduchý. Čerstvé suroviny, skvělá káva, milá a při tom decentní obsluha. Tomáš se teď poohlíží po dalších městech, ve kterých byste si tento standard mohli užít pokaždé, když do nich zavítáte. V hledáčku je Olomouc i Uherské Hradiště, takže mu budeme držet palce a těšit se, že do rodokmenu přibude Kafec Olomoucký nebo Slovácký.

Fotogalerie

 

Blog o cestování, dobrém jídle, výletech, místních farmářích, krásných místech na spaní, šikovných lidech, tvořivosti a nápadech vám přináší turistické regiony Zlínského kraje ve spolupráci s webzinem Zlin.cz a Luhacovice.cz.

 

Mohlo by vás zajímat

Komentáře


Mail-Info

Zadejte svou e-mailovou adresu

Přihlaste se k odběru aktuálních zpráv:

  

Antispam