Projekt zdravé stravy ve školních jídelnách letos doplní regionální a sezonní potraviny

Foto: MěÚ Rožnov pod RadhoštěmFoto: MěÚ Rožnov pod Radhoštěm
Foto: MěÚ Rožnov pod Radhoštěm
Co se děje 5. 3. 2018 | Autor: Irena Frolová

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Rožnov pod Radhoštěm pokračuje v projektu posílení zdravé stravy ve školních jídelnách. Po loňských bezmasých recepturách se chce radnice s mateřskými a základními školami dohodnout na receptech z regionálních a sezonních potravin, serveru Zin.cz to oznámil mluvčí města Tomáš Gross.

V roce 2016 spustila rožnovská radnice projekt posílení zdravé stravy ve školních jídelnách. „Cílem je nabídnout našim dětem moderní, zdravou, ale i chutnou stravu. V loňském roce jsme se zaměřili na bezmasé recepty a děti ve všech městem zřízených základních a mateřských školách měly k obědu jednotné menu," uvedl místostarosta Rožnova Jan Kučera.

Děti si pochutnaly na dýňové polévce s popcornem, bulguru se zeleninou, quinoou a chia semínky a tofu zapečeném se sýrem. Jako moučník pak bylo pro děti připraveno fazolové brownies. Ze všech receptů, které nám jednotlivé školní jídelny poslaly, jsme udělali i kuchařku, která se prodávala i do dalších krajů v republice a díky velkému zájmu jsme museli udělat i dotisk této knihy receptů," doplnil Kučera.

Vzhledem k tomu, že nápad sklidil velký ohlas, hodlá město v projektu pokračovat. „V minulém týdnu jsme se opět setkali se všemi vedoucími školních jídelen a dohodli se na dalším kole osvěty ve zdravém stravování. Letos chceme zdůraznit význam regionálních a sezonních potravin, což je trend, protože to, co roste tady a teď, má samozřejmě vyšší nutriční hodnoty," poznamenal Jan Kučera.

Do 2. března opět školní jídelny pošlou recepty na jídla z regionálních a sezonních potravin, město z nich opět vytvoří kuchařku a 15. března se pak zástupci škol a radnice dohodnou, který recept budou společně ve všech školních jídelnách vařit. Jednotné menu budou mít děti k dispozici v druhé polovině května a samozřejmě počítáme s tím, že u škol, které nabízí dvě jídla, se budou vařit dva recepty tak, aby strávníci měli na výběr. Novinkou by letos měla být i přednáška pro kuchařky, vedoucí školních jídelen, ale taky veřejnost. Rodiče se tak mohou dozvědět více o moderních trendech zdravé stravy pro děti," uzavřel místostarosta.

 

Mohlo by vás zajímat

Komentáře


Mail-Info

Zadejte svou e-mailovou adresu

Přihlaste se k odběru aktuálních zpráv:

  

Antispam