Mléčná kuchyně zlínské nemocnice získala nové špičkové vybavení

ZLÍN - Profesionální odsávačky mateřského mléka, analyzátor a šoker - takzvaná „mléčná kuchyně" při Novorozeneckém oddělení Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně získala další špičkové vybavení. Serveru Zlin.cz to uvedl PR specialista nemocnic Zlínského kraje Zdeněk Dvořák.

Kvalita péče poskytované nově narozeným dětem v největší porodnici Zlínského kraje se tak opět zvyšuje. Vybavení za více než 1,4 milionu korun pořídilo zdravotnické zařízení díky spolufinancování z fondů Evropské unie v rámci projektu na zvýšení kvality a dostupnosti vysoce specializované péče zlínského perinatologického centra.

Odsávačky jsou určeny pro odsávání mateřského mléka, zároveň poskytují maminkám úlevu od potíží při nadměrné tvorbě mléka, pomáhají při bolavých a rozpraskaných bradavkách nebo slouží jako pomoc v případě plochých nebo vpáčených bradavek. Nemocnice jich pořídila deset. Nové odsávačky mají programy odsávání vytvořené na základě výzkumů pro podporu matky po celou dobu laktace, tedy pro zahájení, zvyšování i udržování potřebné tvorby mateřského mléka. Vstupní program napodobuje vzor nepravidelného, rychlého sání a pauz novorozence v prvních dnech života a tím pomáhá matce vyvolat produkci mléka. Pokračovací program napodobuje sání dítěte již v době rozvinuté laktace a pomáhá budovat optimální množství mléka. Oba programy mají velmi komfortní systém nastavení síly vakuua. „Cílem použití odsávaček je podpořit všechny matky, zejména potom matky předčasně narozených nebo nemocných dětí při řešení problémů s laktací a kojením,“ doplnila Simona Vyoralová, vrchní sestra Novorozeneckého oddělení zlínské nemocnice.

Mateřské mléko kromě nutričních vlastností startuje imunitní systém, poskytuje hormony a enzymy, které podporují střevní vyzrávání a zažívání. Informace o energii, tuku, sacharidech a bílkovinách v mléce nyní pomáhá zdravotníkům získávat nový analyzátor. Na základě zobrazených údajů mohou lékaři nastavit nejlepší nutriční požadavky pro novorozence. „Během šedesáti vteřin urči analyzátor z jednoho až tří mililitrů mléka obsah jeho živin. Výsledky jsou okamžitě zobrazeny na digitálním displeji,“ upřesnila Simona Vyoralová. Před zpracováním se mateřské mléko vyšetřuje na přítomnost choroboplodných zárodků. Následně probíhá řízená pasterizace při 62,5 stupně Celsia. Po pasterizaci se mléko prudce ochladí v přístroji zvaném šoker, což je zchlazovač určený k rychlému snížení teploty zpasterizovaného mateřského mléka na 4 stupně Celsia. Mlékem se poté naplní malé lahvičky a může se buď uskladnit nebo přímo distribuovat dětem.

Všechny nové přístroje pro novorozeneckou mléčnou kuchyni pořídila zlínská nemocnice za pomoci evropské dotace, která pokryla 85 procent nákladů, zbývající část hradilo zdravotnické zařízení z vlastních zdrojů. Analyzátor vyšel na 971 tisíc korun, deset odsávaček stálo dohromady 344 tisíc korun a šoker pro zchlazení mateřského mléka byl pořízen za 103 tisíc korun.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x