Nesledujte mobil a tablet zblízka, zhoršíte si zrak, upozorňuje primář Baťovy nemocnice

Foto: KNTB
ZLÍN – Na 14. října každoročně připadá Světový den zraku. Při této příležitosti upozorňuje primář Očního oddělení Baťovy nemocnice na to, co našemu zraku nejvíce škodí a proč je péče o oči tak důležitá.

Do kontaktu s dotykovými telefony, tablety nebo počítači dnes přicházejí do kontaktu i velmi malé děti. Pro jejich oči to samo o sobě nemusí být tolik škodlivé, pokud ovšem rodiče dohlédnou na to, aby se dívali správně.

Vzdálenost, ze které sledujeme mobil, ovlivňuje vznik i zhoršování dioptrické vady, je to nejdůležitější faktor. Světelné spektrum navíc ovlivňuje cirkadiální rytmy a dítěti může narušit spánkový režim,“ sdělil primář Očního oddělení Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně Tomáš Novotný.

Rodičům zejména menších dětí proto doporučuje, aby telefon či tablet nebyl přes noc v místnosti, kde spí dítě, a aby se také nabíjel jinde. Celá řada dětí se totiž dívá na telefon nebo tablet pod peřinou.

Rodiče o tom často vůbec neví a tato aktivita není pro vývoj zraku vhodná. Velmi častý zlozvyk je také čtení nebo sledování telefonu v posteli v leže na břiše, kdy je čtecí vzdálenost velmi malá. Takže i dlouhé čtení knih ve špatné pozici a za špatného osvětlení může vést ke zhoršení zraku,“ pokračoval Tomáš Novotný.

Zdravotníci z Očního oddělení Baťovy nemocnice zajišťují oční péči pro dva okresy Zlínského kraje – Zlín a Vsetín. „V obou okresních městech se denně staráme o pacienty s onemocněním sítnice, zeleným zákalem, s vrozeným nebo získaným onemocněním rohovky a dalšími vadami oka,“ uvedl Novotný.

Jako jedno z mála pracovišť v České republice se v Baťově nemocnici specializují také na péči o předčasně narozené novorozence s onemocněním sítnice. „Chorobu dokážeme nejen diagnostikovat, ale také pomocí speciálních metod léčit. Dětem i dospělým také úspěšně operujeme šilhání,“ dodal primář Tomáš Novotný.

Za rok 2021 ošetřili lékaři v očních ambulancích Krajské nemocnice T. Bati celkem 22 581 lidí, ve Vsetíně pak 5 503. Provedli necelých 7 tisíc očních operací a zákroků.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x