Zlínská univerzita nabízí v době koronavirové pandemie pomoc seniorům i rodičům dětí

Foto: UTB
ZLÍN - Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně pomáhá v době koronavirové pandemie všem potřebným. Studenti i zaměstnanci školy šijí roušky, budoucí učitelky zase hlídají děti, serveru Zlin.cz to řekla mluvčí univerzity Petra Svěráková.

Touha pomáhat potřebným během nynější pandemie koronaviru mezi lidmi neustává. A připojují se i studenti a zaměstnanci zlínské Univerzity Tomáše Bati (UTB). Například Sdružení UTB za klima a místní skauti založili Skautské krizové centrum Zlín. Sdružuje nejen skauty a studenty, ale i jednotlivce z řad dobrovolníků, kteří chtějí pomáhat.

Skautské krizové centrum Zlín naleznou lidé na sociální síti Facebook. Ve skupině je nyní bezmála 300 členů. Počet dobrovolníků, kteří se přihlásili, ale neustále roste. Nabízejí šití roušek, nákupy, venčení psů, hlídání dětí nebo třeba telefonickou podporu seniorů. Zapojit se může kdokoliv.

Studenti společně se skauty rovněž roznášejí po Zlíně letáky, které na tyto služby zejména seniory upozorňují.

„Jsme schopní zajistit nákupy potravin, drogerie, případně léků a přivézt je seniorům až domů, apelujeme na to, aby se nebáli nám zavolat. Lidí, kteří se o to postarají, máme dost,“ dodala Jitka Alexová, koordinátorka dobrovolníků za UTB.

V následujících dnech se uskuteční distribuce až 5 000 kusů letáků do dalších zlínských čtvrtí. Tady velmi výrazně pomáhá Česká pošta, která rozváží letáky zdarma přímo do schránek seniorů.

Kromě toho Skautské krizové centrum aktuálně sdružuje asi 50 švadlen, které vyrábějí bavlněné roušky. Ty pak míří zejména do nemocnic, domovů pro seniory, dětských domovů, lékáren a na další místa. Dosud bylo rozdáno více než 3 000 kusů bavlněných roušek.

„S výrobou velmi výrazně pomáhá místní vietnamská komunita,“ podotkl Jiří Robenek, vedoucí střediska místních skautů. „Poptávka po bavlněných rouškách je stále aktuální, každý den evidujeme nové požadavky,“ doplnil Jiří Robenek.

Roušky šijí také dobrovolníci na Fakultě technologické i Fakultě managementu a ekonomiky UTB. A šije se také v dílnách Ateliéru designu Fakulty multimediálních komunikací UTB. Kromě bavlněných roušek se zde vyrábějí roušky ze speciálního nanomateriálu, který vyvinulo univerzitní Centrum polymerních systémů společně se společností Spur.

„Dobrovolníci ušili téměř tisícovku bavlněných roušek pro zaměstnance univerzity i zahraniční studenty, kteří zůstali na kolejích. Týmy se tady střídají, někteří zaměstnanci šijí roušky i doma,“ popsala Kristýna Petříčková, vedoucí Ateliéru designu.

Jednou z nich je i Jana Semotamová, která působí v Centru jazykového vzdělávání Fakulty humanitních studií UTB. Ta se naplno vrhla do šití roušek pro univerzitu.

„Dostala jsem roli látky na roušky, kolegyně vymyslely šikovnou variantu, kdy lze do roušky vložit kapesník nebo ubrousek, a akci jsme rozjely“, upřsnila Jana Semotamová. Těmito rouškami postupně vybavila zahraniční studenty univerzity, zaměstnance menzy a také děti v univerzitní mateřské školce.

„Teď už jedu třetí várku, doteď jsem jich ušila tak čtyři stovky. A to zdaleka není konec. Za hodinu udělám čtyři i s nastříháním, žehlením, šitím a navlékáním,“ poznamenala s úsměvem Jana Semotamová.

Od minulého týdne fakulta nabízí rovněž hlídání dětí zaměstnanců univerzity. Jedná se o malou skupinku dětí, kterým je poskytována plnohodnotná péče v průběhu celého pracovního dne, kdy se jejich rodiče věnují práci pro univerzitu. Děti jsou zde v těch nejlepších rukou, protože se o ně starají budoucí učitelky a zdravotníci.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x