Bez dekorací se neobejdete
Jen ty správné doplňky dokáží doladit sváteční tabuli k dokonalosti. Plamen svíčky při jídle navodí útulnou atmosféru a váza s květinami zase přidá stolu na kráse. Základem je pak správně vybraný ubrus. Na slavností události se sice tradičně používá ubrus bílý, nebojte se porušit pravidla a ozdobte stůl vzorovaným běhounem. Důležité je ale zachovat jednoduchost, pokud tak máte pestrobarevný jídelní servis, raději sáhněte po ubrusu v minimalistickém duchu.
Na dobré pití kvalitní sklo
Chutné jídlo se neobejde bez dobrého vína. Na slavnostní tabuli by u každého talíře měly být maximálně tři sklenky. Nejčastěji to jsou sklenice na víno, vodu a případně likér. Umístit je můžete vedle sebe nebo klidně do tvaru trojúhelníku, kreativitě se na sváteční tabuli meze nekladou. Zásadní je ale správný výběr sklenic podle druhu vína. To bílé se podává v menších skleničkách, které udrží nižší teplotu, červené naopak patří do širších číší, aby se rozvinulo jeho aroma. Pro šumivá vína a sekty jsou pak ideální úzké sklenice s dlouhým hrdlem.
Z krásných talířů více chutná
Kvalitní a krásné nádobí je základem každé hostiny. Báječně vypadá, jak tradiční porcelán, tak nadčasové jídelní servisy z keramiky. Chcete-li něco neotřelého, vsaďte na atypické hranaté tvary a zajímavé vzory. Slavnostního ducha pak dodají stolování talíře se zlatými nebo stříbrnými detaily. Stolu prostřenému pod širým nebem nejvíce sluší jídelní sady v rustikálním stylu, na takové sváteční tabuli pak nesmí chybět váza s bohatým lučním kvítím nebo trendy eukalyptem. A jak talíře poskládat podle etikety? Na stůl jako první patří podkladový talíř s ubrouskem, ten leží na stole po celou dobu stolování, na něj se pak pokládají jednotlivé chody. Pro poctivé slavnostní menu se vším všudy potřebujete minimálně čtyři typy talířů: podkladový, mělký, hluboký a dezertní.
Příbory
Množství příborů a jejich poskládání na slavnostní tabuli samozřejmě závisí na počtu chodů. Může se tak stát, že pro jednoho hosta budete muset mít až osm druhů příborů. Aby vám z toho nešla hlava kolem, zapamatujte si jednoduché pravidlo. Příbory by měly být vedle sebe daleko zhruba půl centimetru a v návaznosti na jednotlivé chody. To znamená, že nejdále od talíře budou příbory, které použijeme jako první. A protože to nejsladší patří až na konec, příbory na dezert mají své specifické místo nad talířem, vidlička směřuje hroty doprava, dezertová lžička je položená naopak.
Tip: starožitné příborníky naleznete na Aukro.cz
Na detailech záleží
Ve vašem svátečním jídelním servisu by neměly chybět ani servírovací pomocníci. Etažér využijete nejen na vánoční cukroví, ale i podávání dezertů nebo jednohubek. Další nezbytností pro výjimečné chvíle je chladící nádoba na šumivá vína nebo originální uzávěry na lahve, které udrží bublinky v sektu déle. Příjemné večerní posezení s přáteli se neobejde bez dobrého vína a pohoštění k němu. Ať už připravíte bohaté tapas, sýrové jednohubky nebo tatarák, vlastnoručně připravené občerstvení si zaslouží stylové servírování. Skvěle vypadají trendy břidlicové tácy i podnosy z tropických dřevin.