Bylinkář Standa radí: seznamte se: Stevie Rebaudiana – sladké políbení

Věřte nebo ne, ale tato bylinka zažila útisk od bruselských byrokratů. Cukrovarnická a farmaceutická lobby před léty prosadily, že se Stevie nesměla v Evropě pěstovat, ba ani používat. V neděli 2.12.2012 tomu bude teprve jeden rok, co vstoupilo v platnost usnesení Evropské komise, které povolilo používání Stevie a v ní obsaženého steviosidu jako bezpečné diabetické sladidlo. Předtím trval zákaz takřka 40 let.

Stevie pochází z Paraguaye, kde ji domorodci používali po staletí jako léčivou bylinu a sladidlo do pokrmů a nápojů. Ve 20. století byla dovezena a komerčně pěstována v Asii (Thajsko, Čína, Indonésie, Malajsie, Indie a Japonsko). Latinské jméno Stevia rebaudiana (dříve používané synonymum Eupatorium rebaudianum) je často doplňováno slovem „Bertoni“.

Rodové jméno dostala rostlina na počest profesora botaniky P. J. Esteva ze španělské Valencie, který žil v 16. století. Druhové jméno bylo dáno jako upomínka, že mezi prvními, kdo tuto bylinu blíže zkoumal, byl chemik Rebaudi. Z nějakého důvodu se mnohdy také uvádí u jiných rostlin málo používané jméno přírodovědce, který druh popsal, v tomto případě Paraguajce dr. Bertoniho, který tak učinil v roce 1887. Budete- li se tedy zajímat o nákup sazenic nebo produktů z této rostliny, nezáleží, zda je či není uvedeno za Stevia rebaudiana  jméno Bertoni, které může mylně připomínat odrůdové označení. V obou případech se jedná o stejnou rostlinu, které říkáme prostě stevie nebo také sladká tráva.

Kdo někdy pěstoval a ochutnal čerstvý list stevie, tak ví, že není jen sladká, ale i nahořklá. Abychom mohli stevií sladit, a čaj nebo káva byly sladké dle naši chuti, je dobré umět udělat extrakt. Extrahování do vody je snadnou a dostupnou metodou pro každého, kdo by si chtěl extrakt udělat doma. Potřebujete k tomu vodu a zelené nebo sušené listy stevie. Nezáleží na tom, zda jsou drcené nebo celé.

Ohřejte půl litru vody a to nejlépe v nerezovém hrnci. V okamžiku varu vodu ihned stáhněte z ohně (z plotny), aby se přestala vařit. Nechte ji stát, aby nebyla tak vroucí. Je nutné totiž vodu přelít do porcelánové, plastové či skleněné misky. Mohla by vám prasknout, pokud to nebude varné sklo. Do přelité vody vsypte ¾ až 1 hrnek listů stevie a promíchejte. Celou směs nechte do druhého dne odstát a v průběhu celého procesu promíchávejte. 2 dny je docela ideální doba. Před cezením ještě promíchejte a nechte usadit. Pak již se směsí nemíchejte, vezměte čistou, horkou vodou vypláchnutou láhev. Přes filtr, čistý kapesník, přefiltrujte extrakt. Láhev dobře zašroubujte nebo uzavřete špuntem a vložte do ledničky. Takto vyrobený extrakt vám vydrží až rok v chladu. Extraktem dosáhneme toho sladkého polibku.

Stevie není jen sladidlo, ale dokáže nám pomoci při některých zdravotních problémech

  • snižuje chuť na alkohol a tabák
  • podporuje tvorbu inzulínu
  • reguluje slinivku břišní a pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi
  • pomáhá při hubnutí a regulaci tělesné hmotnosti
  • zpevňuje zubní sklovinu a desinfikuje ústní dutinu

Pěstujeme ji jako přenosnou rostlinu – od jara do podzimu na zahradě a v zimě ji umístíme do bytu, zimní zahrady apod. Optimální teplota je 15 – 20°C, ale může přezimovat i při nižších teplotách ( 5 – 10°C) při omezené zálivce. Stanoviště slunce- polostín. Rostliny lze dobře tvarovat řezem, snadno obrážejí. Listy lze užívat v čerstvém stavu, zmražené nebo sušené. V prodeji je nyní sušená, rostliny v omezeném množství na jaře.

Diabetes v dnešní době postihuje takřka 50 % populace a je nevyléčitelný. V nabídce mám i další byliny, které pomáhají diabetikům, jako je Gymnema Silvestr nebo Lipia Colada, povídání o těchto bylinách někdy příště. Rád se s Vámi setkám 1.12. 2012 na Mikulášském Jarmeku ve Valašských Kloboukách, budu v teple na Sokolovně (restaurace Beseda). A od 12. prosince se na vás budu pro změnu těšit na Zlínských vánočních trzích.

Bylinkám zdar a stevii zvlášť.

Dobré dny přeje Bylinkář Standa

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x