Křen mimo jiné zmírňuje revmatické bolesti. Jde o zeleninu bohatou na prospěšné enzymy a organické kyseliny.
Kořen má velmi nízkou energetickou hodnotu – ve 100 gramech je pouze 440 kJ a 0,5 g tuku, není v něm žádný cholesterol.
V jídelníčku zdravých lidí se křenem nemusí šetřit. Malé množství si mohou dovolit rovněž lidé s dietou, jimž ochutí a ovoní často mdlé pokrmy.
Vynikající je křen smíchaný s medem. Podporuje trávení, prokrvení tkání a zbavuje průdušky hlenu. Křenová placka na revmatické bolesti je prověřena staletími. Působí dokonce také na hlouběji uložené tkáně a pomáhá při jejich regeneraci i hojení.
Množí se výhradně vegetativně řízky z postranních kořenů asi 1 centimetr silných a 25 centimetrů dlouhých, ty vysazujeme do řádků na vzdálenost asi 60 cm šikmo tak, aby spodní konec sazenice byl asi 15 centimetrů pod povrchem půdy.
Čerstvě nastrouhaný křen je vynikající k zabíjačkovým pochoutkám. Mojí absolutní libůstkou je křenová omáčka, moje choť ji umí nejlépe na světě.
Zkuste ji překonat, nedokážete to.
Krásně ostrý konec vzpouzející se zimy přeje
Bylinkář Standa