Kdo bolesti má, ať si čaj z Gaglánu dá

Zdravím Vás v prosluněných dnech, je to nádhera to jaro a sluníčko k tomu. Kolem nás se to začíná nádherně zelenat a nakvétat, ale všechny naše neduhy sluníčko nespraví. My dříve narození v minulém tisíciletí, čas od času máme různá loupání v kříži, ráno bolí koleno, v poledne loket a večer rameno. Na tyto bolesti lékař předepíše jen nějaké analgetikum.

Dovolte mi, abych Vám představil bylinu, která je poměrně silným analgetikem, v síle 300 Paralenu, ale přírodní, bez vedlejších účinků.

Gaglán je druh zázvoru, v gastronomii opomíjený. Čerstvý chutná téměř stejně jako zázvor, ale sušený má skořicovo – zázvorovou chuť. Jako analgetikum tlumí bolest, je velmi účinný na problémy dásní. Kdo miluje asijskou kuchyni, tak pravé chuti bez Gaglánu nikdy nedosáhne. Manželka nedávno pekla kachní prsa a přidala špetku Gaglánu, to byla vůně a chuť, dal jsem si jen 15 knedlíků jako přílohu.

Mám pro Vás připravený sušený Gaglán. Stačí se jen dnes nebo zítra zastavit na náměstí ve Zlíně kde probíhají květinové trhy, nebo v sobotu v Napajedlech na farmářských trzích.

Bylinky mně pomohly rozumět ptačí řeči. Včera jsem poslouchal vlaštovky a jedna praví téj druhéj: „Bude pršet.“ „Jak to poznáš?“  „Lidi na nás čumíja.“

Krásné prosluněné a pohodové dny na zahrádce, při výsadbě truhlíků Vám přeje

bylinkář Standa