Aztécké sladidlo – Lipia dulcis Colada – to nejsladší z přírody

Nejsladší asi byly včerejší polibky na 1. máje. Já jsem to řešil ulomením větvičky rozkvetlé jabloně a donesením domů, políbení mých dam bylo doma pod větví, nemohu přece ráno chtít, aby dámy šly do rosy a hlavně má první dáma rotwajlerka Čoki si v rose namočila packy. Pusy byly sladší než Azték.

Po staletí obyvateli Střední Ameriky a Karibské oblasti byla používána tato bylina jako sladidlo. Není se čemu divit, je 1000 x sladší než cukr a 4 x sladší než Stevie. Dokáže stimulovat slinivku, aby dala ještě nějaký inzulín. Její sladce chutnající listy používají ke slazení čaje a jiných nápojů. Dále se přidává do salátů nebo konzumována jako cukroví.

Ve Střední Americe je doporučována při léčbě nemocí průdušek a černého kašle. Po mátě vonící listy je možné přidat do vonných směsí bylin – potpourri. A jako malý bonus je rostlina dekorativní zejména v závěsných květináčích, koších a truhlících, protože vytváří mohutné převisy.

Pěstovat ji lze jako tzv. přenosnou rostlinu, od jara do podzimu na slunečném místě v zahradě, lodžii apod. Na zimu ji přemístíme do bytu na světlé místo, kde přezimuje při pokojové teplotě, ale bez problémů toleruje i teplotu 8 – 10°C při mírné zálivce. Zemina je propustná, hlinito-písčitá.

Mám dostatek napěstovaných rostlin.

Děkuji všem, kteří jste přišli nakoupit byliny na zahradnické trhy minulý týden. Musím poděkovat mladé mamince, která je maminkou díky našim bylinkám a mně za to děkovala na náměstí. Nepomohl jsem já, ale naše byliny!!!!!! Prosím, aby se mi ozvala, její poděkování na náměstí mě donutilo uronit slzu. Děkuji za to. Proto dělám bylinky, aby vám pomáhaly, a když pomohou, mám z toho velkou radost a získávám silnou vitalitu, abych pomohl dalším. Děkuji všem.

Užívejme si slunce a sílu bylin.

Přání krásného máje vám posílá

bylinkář Standa