Bez této trávy není asijské stravy

Dobrý den, dnes něco o zdánlivě obyčejné trávě…

Jde ale o trávu citronovou. Využívaná bývá hojně v asijské kuchyni a v přírodním léčitelství. Používá se bazální (spodní, silná) část výhonků nakrájených na jemné kousky. Přidává se do čerstvých zeleninových salátů a vařených pokrmů (polévky, maso, rýže atd.). Horní část stébel lze svázat do svazečku a při vaření přidat do pokrmu a před servírováním vyjmout. Lze ji používat v čerstvém, sušeném i zmraženém stavu – výrazné citronové aroma neztrácí.

Hojně je také používána téměř v celé Asii, dále Brazílii, Guatemale jako léčivá rostlina – proti horečce a bolesti, léčení nervových a žaludečních poruch, snižuje cholesterol v krvi.

Pěstování: v nádobě nejlépe jako přenosnou rostlinu (od jara do podzimu na zahradě) na plném slunci (nejvyšší obsah silic). Zemina hlinito – písčitá, propustná. Zálivka vydatná, ale zemina nesmí být stále přemočená (špatný růst). Na zimu rostlinu lze umístit do bytu na světlé místo, kde přečká zimu v pokojové teplotě. Možné je také přezimování v chladu (minimálně 8 – 10°C).

Mám pro vás připravené mladé sazenice.

Říká se studený máj v stodole ráj a letos to platí. Je radost se dívat jak krásně kvete slivovičník valašský, ale je smutný pohled na zahrádky, kde se velmi dobře daří plevelům. Nás, milovníky bylinek, to ale nezlomí a budeme vyhlížet sluníčko a letní teploty.

Hodně pohody na zahrádkách a při opatrování bylinek Vám všem přeje

bylinkář Standa