Nejlépe to vidíme na nové kůži, která potáhne ránu nebo na kosti, která sroste: je to ale obecný princip, kterého medicína využívala celá staletí. Mnohé choroby zmizí, dáme-li tělu čas, odpočinek, teplo, správnou bylinu a výživu. Tato schopnost samoléčby je velká, dlouho se věřilo, že musí existovat nějaká fyzická nebo duševní síla, která ji řídí. Pro anatoma Johna Huntera to byla „vitální síla“ (vital spirit), pro francouzského fyziologa Clauda Bernarda „homeostaze“ a pro lékaře Williama Oslera „ léčivá síla přírody“. A to vše dokáže Kustovnice.
Kustovnice čínská (Goji) obsahuje 18 druhů aminokyselin včetně všech esenciálních, které si lidské tělo nedokáže připravit samo, 21 stopových prvků jako je železo, měď, fosfor nebo vápník a selen.
Nechybí ani vitamíny C, B1, B2, B6 a E. Slouží k posílení imunity, stimuluje růst, snižuje hladinu cukru, cholesterolu a tuku v krvi. Slouží jako výborný antioxidant, používá se jako prostředek proti únavě, posílení a pročištění organismu. Výrazně posiluje obranyschopnost a imunitu organismu. Zlepšuje krvetvorbu a má vliv na snižování krevního tlaku. Dokáže ulevit od některých projevů alergií a astmatu, léčí také kožní nemoci jako je lupénka. Má také protizánětlivé, protirakovinné a účinky.
Pěstování kustovnice je v našich podmínkách velmi jednoduché. Po vyluhování plodů v alkoholu vznikne „lihový výluh nesmrtelnosti.“ V tradiční čínské medicíně i mezi obyčejnými Číňany je považován za naprosto nepostradatelný potravinový doplněk.
Kustovnice vyžaduje slunečné místo a spokojí se s běžnou zahradní zeminou. Kustovnici čínskou můžete konzumovat přímo jako sušené ovoce. Dalším způsobem konzumace je tradiční čaj z plodů. Necháme 20 minut vylouhovat, poté slijeme. Vylouhované plody jsou velmi chutné a lze je rovněž zkonzumovat. Mladé výhonky se používají k přípravě salátů.
Mám pro Vás jak mladé rostliny, tak plody Goji.
Pozor při nákupu rostlin. Setkal jsem se u konkurence, že mají v prodeji planuši z jižní Moravy, která má oválné listy. Toto je Lycium barbarum a je celá jedovatá.
Radost a pohodu Vám v májových dnech přeje bylinkář Standa.