Hlavním bodem programu je takzvaná Gastro tour s farmářským trhem, během které mohou lidé navštěvovat gastro zastávky rozeseté po celém údolí Léskové a ochutnávat speciality místních i hostujících podniků nebo nakupovat krajové produkty na farmářském trhu. Gastro tour se koná v sobotu 5. a neděli 6. října vždy od 10 do 18 hodin a vstup na ni je zdarma. Zpestří ji také řemeslný jarmark, kuchařské show či letošní novinka – frgálová manufaktura s ukázkami pečení frgálů.
Údolí Léskové bude během gastrofestivalu žít i po setmění. Večery budou v zapojených podnicích tradičně zasvěceny doprovodným programům – posezením u cimbálu, barmanským večerům a zejména Galavečeřím, jež přinášejí milovníkům vysoké gastronomie mimořádné gastronomické zážitky s předními šéfkuchaři.
Ani letos nebude chybět atraktivní host v podobě uznávaného šéfkuchaře, který je držitelem michelinské hvězdy. Ta má v gastronomii stejnou prestiž, jako Oscar ve světě filmu. Poté, co v předchozích dvou letech na Valašsku hostovali michelinští šéfkuchaři z Itálie a Maďarska, letos přijede host z Česka. „K největším tuzemským gastro událostem poslední doby patřil zisk dvou michelinských hvězd pro Českou republiku, což byl pro nás impuls, abychom při výběru hlavního hosta tentokrát zůstali „doma“. Přivítáme jednoho z dvojice oceněných šéfkuchařů, Oldřicha Sahajdáka z La Degustation Boheme Bourgeoise. Jsme nadšení, že přijal naše pozvání, protože se převážně soustředí na práci ve vlastním podniku a mimo něj takřka nehostuje,“ řekl Tomáš Blabla, ředitel hotelů Resortu Valachy, který je hlavním pořadatelem gastrofestivalu.
Návštěvníci Michelinské galavečeře v sobotu 5. října ve Spa hotelu Lanterna ochutnají v podání Oldřicha Sahajdáka poctivou staročeskou panskou kuchyni vycházející z kuchařské školy Marie B. Svobodové z konce 19. století. A přesvědčí se, že například šneci, považovaní za symbol francouzské kuchyně, měli své místo i na českém jídelním stole.
Během gastrofestivalu se uskuteční ještě tři další Galavečeře v režii „domácích“ šéfkuchařů – Pavla Václavíka (Spa hotel Lanterna) a Jaroslava Orsága (hotel Horal). Oba se zaměřují na valašskou gastronomii v moderním pojetí a představí nejen výběr svých oblíbených pokrmů, ale například i recepty získané od místních kuchařek. Při jedné z Galavečeří představí svá vína Josef Valihrach, Vinař roku 2009, 2010 a 2013.
„Zájemcům doporučujeme včasnou rezervaci. Počet míst na Galavečeře je omezen a ze zkušenosti z minulých ročníků můžeme říct, že v den konání již bývá vyprodáno,“ doplnil ředitel hotelů Resortu Valachy Tomáš Blabla.
Více o menu Galavečeří a možnosti rezervace se dočtete zde.
Galavečeře Karlovského gastrofestivalu:
- Pátek 4. 10. – „Návrat ke kořenům“ (Spa hotel Lanterna) – šéfkuchař Lanterny Pavel Václavík mj. představí pokrmy dle receptů ze soutěže O nejlepší valašský recept
- Sobota 5. 10. – Michelinská galavečeře (Spa hotel Lanterna) – Oldřich Sahajdák, La Degustation Boheme Bourgeoise
- Sobota 5. 10. – „To nejlepší z Valašska“ (hotel Horal) – šéfkuchař Horalu Jaroslav Orság + Vinař roku Josef Valihrach
- Neděle 6. 10. – Degustační obědové a večerní menu „Kouzlení z dýně“ (Spa hotel Lanterna) – šéfkuchař Lanterny Pavel Václavík – v nabídce několik termínů během celé neděle