Křepelčí vajíčka se vyznačují vysokou nutriční hodnotou 1700 až 1800 J, což je více než polovina energie vejce slepičího, které je čtyřikrát větší, přičemž hladina vitamínů A,D,E,B1,B2,B12 a stopových prvků hořčíku, fosforu, mědi, vápníku a železa je výrazně vyšší. Křepelčí vejce obsahují vysoce hodnotné bílkoviny, esenciální aminokyseliny, fosfatidy (lecitin), sacharidy a další specifické biologicky účinné látky, které příznivě působí při léčení kardiovaskulárních chorob, ekzémů, cukrovky, astmatu, poruch zažívacího traktu a výrazně posilují imunitu organizmu. Vejce od japonských křepelek jsou výborným doplňkem stravy pro výkonné sportovce, děti, seniory, těhotné ženy a urychlují rekonvalescenci při celkové vyčerpanosti organismu.
To nejcennější je ale ve skořápce. Vedle lehce vstřebatelného vápníku je to pro nás potřebná měď, dále zinek, křemík, železo a molybden. Doporučuji skořápku neloupat, jen lehce pomačkat a i se skořápkou sníst. Komu by tento postup konzumace nevyhovoval, tak vajíčka oloupat a skořápku rozmixovat a přidat do jakékoliv pomazánky.
Křepelčí vajíčka jsou nyní ve všech supermarketech k dostání. Vaří se jen 90 vteřin, denní dávka pro děti 2 – 3 ks, pro dospělé 4 – 5 ks. Pravidelné užívání po dobu 6 týdnů má na nás tentýž účinek, jako 14 denní pobyt ve vysokohorském prostředí nebo u moře.
A co na to stařeček ? „Co tě nezabije, to Tě posílí“.
Všechny Vás zdraví bylinkář Standa.